HomeWorldTourQuick-Step blijft winnen in België: Niki Terpstra pakt E3 Harelbeke

Quick-Step blijft winnen in België: Niki Terpstra pakt E3 Harelbeke

De Record Bank E3 Harelbeke is een kolfje naar de hand van Niki Terpstra gebleken. De Nederlandse klassiekerspecialist van Quick-Step Floors pakte de overwinning na een lange aanval.

De koers ontbrandde toen op iets meer dan honderd kilometer een grote groep tegen de vlakte ging. Onder andere Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven, Oliver Naesen en Michael Matthews waren bij deze crash betrokken en waren gedwongen tot achtervolgen. Maar Quick-Step Floors stond in het eerste peloton ook niet stil.

 

Tandem

De blauwe armada van Patrick Lefevere trok na de val vol door. Enkel Niki Terpstra wist bovenop de Taaienberg de versnelling van zijn ploeggenoot Yves Lampaert te beantwoorden. 

Net na de helling waren Ligthart en Gaudin de laatste twee vroege vluchters die werden gegrepen door het duo van Quick-Step Floors. Lang konden ze niet aanhaken; op de Eikenberg werd het weer een soort Trofeo Baracchi.

 

Op de bergjes toonde Terpstra zich de betere van de twee, maar steeds wachtte hij op zijn vluchtmakker. Op de kasseien van de Varent, op 24 kilometer van de meet, ontdeed de Noord-Hollander zich definitief van zijn ploegmaat in een poging alleen vooruit te blijven. 

Achter Terpstra had zich immers een elitegezelschap geformeerd waar Peter Sagan als enige van de topfavorieten ontbrak. De heren Benoot, Küng, Roelandts, Van Avermaet, Benoot, Naesen, Stuyven, Moscon, Trentin hadden de Nederlander quasi de hele tijd in het vizier, maar aan het wiel kwamen ze nooit. Dat was mede te danken aan puik afstoppingswerk van Stybar en Gilbert.

Laatstgenoemde sprong in de straten van Harelbeke nog weg uit de groep met achtervolgers. Zodoende werden de moegestreden Terpstra en Gilbert net als in de Grote Prijs Samyn de nummers één en twee in de Belgische semi-klassieker. 

 

Dankzij deze overwinning is Quick-Step Floors al de afgelopen zes koersen op Belgische bodem ongeslagen. Die overwinningsreeks begon in de GP Samyn. Vervolgens waren er zeges in Dwars door West-Vlaanderen (Rémi Cavagna), Nokere Koerse (Fabio Jakobsen), de Handzame Classic (Alvora Hodeg) en de Driedaagse Brugge – De Panne (Elia Viviani).

Vader in de vlucht

Namens Roompot-Nederlandse Loterij was Pim Ligthart één van de acht aanwezigen in de vroege vlucht. De Nederlands kampioen wielrennen van 2011, kende een bijzondere voorbereiding op de WorldTour-wedstrijd: gisteren zag hij namelijk zijn zoontje Sep ter wereld komen. Het inspireerde hem om er direct van bij de start vandoor te gaan.

Ligthart kreeg Truls Korsaeth (Astana), Nelson Oliveira (Movistar), Simone Consonni (UAE Team Emirates), Lukas Spengler (WB Aqua Protect Veranclassic), Damien Gaudin (Direct Energie), Jérémy Lecroq (Vital Concept) en Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) met zich mee.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Van der Poel amuseert zich op MTB-testevent in Élancourt: ‘Mening van mensen doet er niet toe’

Parijs heeft volgend jaar de eer om de Olympische Spelen te mogen ontvangen. De...

Bredewold verrassend Europees kampioene: ‘Tot de laatste 2 kilometer zat ik te wachten tot ze terug zouden komen’

"Ik heb er geen woorden voor", begon Bredewold na afloop haar verhaal bij de...

Mischa Bredewold soleert op haar 23e naar Europese titel op de weg

De VAM-berg in Drenthe vormt dit weekend het decor van de Europese kampioenschappen op...

📸 Mauro Schmid reageert subtiel op aantijgingen van Patrick Lefevere

Het seizoen loopt ten einde en dus moet Patrick Lefevere straks weer afscheid nemen...

Meer zoals dit

Jakobsen zegeviert in Tirreno-Adriatico: ‘Er moet tegenwoordig vaak een fotofinish aan te pas komen’

Fabio Jakobsen heeft de tweede rit in Tirreno-Adriatico gewonnen. De Nederlandse topsprinter was zijn...

Pidcock na solo in Strade: ‘Dit was niet een vooropgezet plan’

"Dit was niet het plan", zei een uitgeputte Pidcock na afloop. "Dit is een...

De comeback van Mathieu van der Poel: hoe ver komt hij volgend jaar in Milaan-Sanremo?

Mathieu van der Poel werd in een klap binnen en buiten de wielerwereld bekend...