Pascal Eenkhoorn grijpt de macht in wielerweek Coppi en Bartali

Pascal Eenkhoorn heeft vanochtend zijn eerste zege als professioneel wielrenner weten te boeken. In de openingsrit van de Settimana Internazionale di Coppi e Bartali greep de jonge Nederlander van LottoNL-Jumbo de zegebloemen.

Pascal Eenkhoorn
  • Pascal Eenkhoorn Pascal Eenkhoorn

Eenkhoorn, bezig aan zijn eerste profjaar, was in de korte opener van de Italiaanse vierdaagse een van twee de vroege vluchters die van het peloton mochten strijden om de zege. De Genemuidenaar was samen met Emil Dima (MsTina-Focus) en WorldTour-collega Lawson Craddock (EF Education-First Drapac p/b Cannondale).

In de finale moest de Roemeen op de laatste beklimming afhaken, waardoor een sprint-à-deux de beslissing moest brengen. Eenkhoorn won dit sprintje glansrijk. "Ik heb de afgelopen winter hard aan mijn sprint gewerkt, dus ik wist dat ik rap was", begint hij zijn relaas over de koers op de site van zijn ploeg LottoNL-Jumbo. 

"Tijdens de laatste twee kilometer kreeg ik via ploegleiders Sierk Jan de Haan en Mathieu Heijboer de tip niet meer over te nemen. Ik maakte op een paar honderd meter voor de streep een schijnbeweging, waar Craddock op reageerde. Daarna ging ik er overheen en kwam ruim als eerste over de streep. Het voelt echt fantastisch om zo vroeg in het seizoen al een overwinning te pakken. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de ploeg", aldus Eenkhoorn.

Vanmiddag volgt een ploegentijdrit in de Ronde van Coppi en Bartali. Hierin worden de teams traditiegetrouw in tweeën gedeeld. De jongste winnaar van Olympia's Ronde mag op het 13,3 kilometer lange parkoers zijn leiderstricot proberen te verdedigen. De Settimana Internazionale di Coppi e Bartali duurt nog tot en met zondag. 

Eenkhoorn werd in december nog geschorst door zijn werkgever omdat hij buiten medeweten van de ploegleiding slaapmiddelen had gebruikt tijdens een trainingskamp. Hierdoor mocht hij pas halverwege februari debuteren als wielerprof.