Organisatoren Giro en Vuelta voelen niets voor plannen Lappartient

David Lappartient, hoogste baas van de Internationale Wielerunie UCI, gaf een paar weken geleden aan dat hij de rondes van Italië en Spanje graag zou zien worden ingekort.

Mauro Vegni

"Ik denk dat de Tour de France als het grootste wielerevenement ter wereld drie weken moet blijven duren", zo begon hij een paar weken geleden zijn relaas in de Turijnse krant La Stampa. "Voor de Giro en de Vuelta is het interessant om na te denken over een wedstrijd die niet langer duurt dan maximaal zeventien etappes om zodoende nog maar drie in plaats van vier weekenden in beslag te nemen."

In gesprek met Cycling Weekly geeft de hoogste baas van de Giro d'Italia aan dat hij niets voelt voor het plan van de 44-jarige Bretoen. "We krijgen op die manier een wereld waarin alleen de Tour de France belangrijk is. Dat vind ik niet leuk", zegt Vegni stellig.

"Je moet in acht nemen wat voor een rol deze races spelen", vervolgt de 59-jarige. "Ik zou graag willen dat Lappartient eerst met ons praat voor hij zulke uitspraken doet."

Javier Guillén, directeur van de Vuelta a España, sluit zich aan bij de woorden van zijn collega. "De Vuelta en de Giro groeien jaarlijks op sportief, sociaal en media-niveau. Het zou een grote vergissing zijn om deze rondes in te korten."

Lappartient gaf in het gesprek met La Stampa aan dat hij de wensen van de organisatoren wil respecteren. Zijn idee lijkt daarmee dan ook voorlopig van de baan.