HomeWorldTourAdam Yates wint in Tirreno-Adriatico, Kelderman valt uit klassement

Adam Yates wint in Tirreno-Adriatico, Kelderman valt uit klassement

Adam Yates heeft de vijfde rit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Brit was duidelijk de beste op de slotklim. Michal Kwiatkowski is de nieuwe leider in het algemeen klassement, waar Wilco Kelderman helaas is uitgevallen.

Van de vlucht van de dag was het Dario Cataldo die bij wijzen van eerbetoon aan zijn overleden oud-ploegmaat Michele Scarponi het langst voorop bleef. Maar op elf kilometer van het einde zat ook zijn vlucht er op. Eerder waren zijn metgezellen Steve Morabito, Iljo Keisse en Kristijan Koren als teruggegrepen.

Uit Nederlands oogpunt was dat niet het belangrijkste nieuws uit koers. Wilco Kelderman viel namelijk letterlijk weg uit het klassement. De nummer drie van het algemeen klassement kuste tot twee keer toe het asfalt en raakte met een pijnlijke schouder verzeild in een van de achtergebleven groepjes. 

Ondertussen ging de strijd om de dagzege en het algemeen klassement gewoon verder. In de aanloop naar de steile slotklim in Filottrano, waar Scarponi begraven ligt, nam Mitchelton-Scott de leiding over het peloton. Het werd duidelijk dat Chris Froome in ieder geval niet de winnaar van de dag zou worden, want de viervoudig Tourwinnaar reed net voor de slotklim lek.

Landgenoot Adam Yates voelde zich wel als een vis in het water, want de kopman van Mitchelton-Scott sloeg op de steile flanken een groot gat met zijn concurrenten. Achter de koploper nam Bora-Hansgrohe het initiatief, liefst drie man hielden in dienst van wereldkampioen Sagan het gat rond de vijftien seconden. Alexey Lutsenko deed ook nog een poging om terug te komen op Yates, maar iedereen kwam te laat. Door zijn derde plaats nam Kwiatkowski wel de leiderstrui over van Damiano Caruso.