Niki Terpstra na winst GP Samyn: 'Dit was een koers uit het boekje'

Gisteren won Niki Terpstra voor de tweede keer in zijn wielerloopbaan de Grote Prijs José Samyn. In de Belgsche 1.1-koers wist hij het ploegenspel van Quick-Step Floors succesvol af te ronden.

Niki Terpstra

De aanwezigheid van enkele hellingen en kasseienstroken maakte de tweehonderd kilometer lange koers al tot een pittige. Maar de koude maakte het pas echt tot een zware opgave. "Het was niet gemakkelijk om in deze weersomstandigheden te rijden. De kou zorgde ervoor dat we veel energie moesten verspillen", liet hij na afloop van de koers optekenen op de site van Quick-Step Floors.

De blauwe armada van Patrick Lefevere sloeg hun slag toen ze de boel op de kant trokken. "We gingen volle bak en maakten er een afvalrace van." In de finale wist Terpstra het karwei te klaren. Medevluchter Damien Gaudin kon een eerste aanval van Terpstra's ploeggenoot Philippe Gilbert nog wel pareren, maar toen de Noord-Hollander demarreerde had de Fransman van Direct Energie geen antwoord meer. "Dit was een koers uit het boekje", was hij van mening.

'Ik zie niets meer'

Gilbert, die het feestje van Quick-Step Floors compleet maakte door tweede te worden, was vooral blij dat de koers gedaan was. "Het was echt heel zwaar", liet hij in het interview na de finish weten aan VTM. "Ik heb heel veel last van mijn ogen, ik zie niets meer. Ik denk dat dit door de koude lucht komt. Het is echt pijnlijk."  

Dit is wat bijna vijf uur koersen in de kou doet met een mens. Afzien voor @NikiTerpstra en @PhilippeGilbert ❄️ ➡️ https://t.co/VSKXGjfctd #LeSamyn pic.twitter.com/s1B2sqcS66 — Stadion (@VTMStadion) 27 februari 2018

Hij was net als Terpstra erg tevreden met hoe de koers verliep. "We wisten dat we van Gaudin af moesten en dankzij onze tactiek is dat gelukt. Ik ben blij voor Niki en het voelt goed dat de vorm er is voor Strade Bianche, één van mijn favoriete wedstrijden van het jaar."