Drievoudig Olympisch kampioen opent Herald Sun Tour

De eerste leider in de Herald Sun Tour luistert naar de naam Edward Clancy. De man van JLT Condor was in de korte proloog iedereen te snel af.

Edward Clancy

Clancy had een lange dag in de hot seat. Hij startte al vroeg en jakkerde met een gemiddelde van 51 kilometer per uur over het technische, 1,6 kilometer lange parkoers door Melbourne. Hij liet aan de finish een tijd van 1'54'95" noteren. Het bleek een tijd waar niemand nog aan kon tippen, al was het enkele malen kielekiele. "Dit is verreweg mijn beste prestatie op de weg", liet de blije Britse baanspecialist na afloop optekenen.

Trek-Segafredo-renner Mads Pedersen kwam nog het dichtst in de buurt van de winnaar. Hij strandde op 64 honderdsten van Clancy. En ook op de derde plek stond er een Deen. Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport) had acht honderdsten meer nodig dan Pedersen. 

Clancy mag morgen in de eerste etappe van Colac naar Warrnambool de eerste leiderstrui aantrekken. Na iets meer dan 160 kilometer koers lijkt een massasprint het meest waarschijnlijke scenario.

Clancy werd in 2008 voor het eerst Olympisch kampioen op het onderdeel ploegenachtervolging. Deze prestatie zou de Brit nog twee keer dunnetjes overdoen. Ook in Londen en Rio de Janeiro was de Britse equipe namelijk ongenaakbaar in deze discipline. Daarnaast staan er ook nog vijf wereldtitels op het palmares van Clancy.