HomeVrouwenDuitse verdient profcontract bij Canyon-SRAM dankzij... Zwift

Duitse verdient profcontract bij Canyon-SRAM dankzij… Zwift

Tanja Erath is de dertiende en laatste renster die Canyon-SRAM heeft vastgelegd voor komend wielerseizoen. De manier waarop zij haar contract wist te versieren is opmerkelijk te noemen. Erath won namelijk de Canyon-Sram Zwift Academy.

Helemaal nieuw is het concept niet. Vorig jaar was Leah Thorvilson de eerste winnares van de de Canyon-Sram Zwift Academy. De Amerikaanse reed het afgelopen jaar al in dienst van die formatie en ook volgend jaar zal zij in het karakteristieke tenue van de ploeg rondrijden. De Nieuw-Zeelander Ollie Jones verdiende op soortgelijke wijze een profcontract bij de opleidingsformatie van Dimension Data.

In totaal hadden 2161 vrouwen zich ingeschreven voor de Zwift Academy van dit jaar, bijna duizend meer dan vorig jaar. De Duitse Erath belandde na een strenge selectieprocedure samen met Bri Torkelson (Seattle, USA) en de uit Olso afkomstige Siri Hildonen in de finale. Tijdens het trainingskamp van de ploeg in Koblenz moesten de drie zich bewijzen. Uiteindelijk kwam de 28-jarige Erath als beste uit de bus. 

Erath had al enige ervaring op de fiets. Zo kwam ze vijftien jaar uit in triatlons. Door een beenblessure moest ze hier echter mee stoppen, waardoor Erath meer ging fietsen. Het afgelopen jaar won de Duitse diverse fixed gear criteriums. Naast het vele trainen was de Dortmundse ook veelvuldig in de schoolbanken te vinden. In november studeerde ze namelijk af als arts.

Ze overleefde de voorrondes van de Zwift Academy op een geleende indoor trainer en mocht uiteindelijk afzakken naar het trainingskamp van de ploeg van onder meer Pauline Ferrand-Prévôt en Kasia Niewiadoma. "De eerste dag was heel overweldigend", gaf Erath toe. "Maar de dagen erna voelde ik me steeds meer op mijn gemak. "Ik zag de Zwift Academy als mijn laatste kans om prof te worden alvorens ik voltijds als dokter aan de slag zou gaan. Echt ongelooflijk dat het gelukt is!"

Canyon-SRAM 2018

Alena Amialiusik (Wit-Rusland), Alice Barnes (Groot-Brittannië), Hannah Barnes (Groot-Brittannië), Elena Cecchini (Italië), Tiffany Cromwell (Australié), Tanja Erath (Duitsland), Pauline Ferrand-Prévôt (Frankrijk), Lisa Klein (Duitsland), Kasia Niewiadoma (Polen), Leah Thorvilson (USA), Christa Riffel (Duitsland), Alexis Ryan (USA) en Trixi Worrack (Duitsland).

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vingegaard maakt indruk in CRO Race: ‘Met de vorm zit het wel goed’

Het was een opvallende aankomst, want de weg ging over in gravel dat overging...

Jonas Vingegaard wint 3e etappe Cro Race

In het peloton werd er vandaag gecontroleerd door Bahrain-Merida en het Nederlandse Jumbo-Visma. De...

Interview | Sjoerd Bax: ‘Mijn ambitie is om ooit eens heel goed te rijden in Luik-Bastenaken-Luik’

Sjoerd Bax verraste vriend en vijand in 2021 met een tweede plaats op het NK. Als renner van het continentale Metec tamelijk uniek. Een profcontract kon niet uitblijven en zodoende maakt de geboren Gorinchemmer volgend jaar de overstap naar Alpecin-Fenix.

Sjoerd Bax legt Valverde erop in Copa Agostoni: ‘Ook een verrassing voor mezelf’

Met de Copa Agostoni is het Italiaanse najaar geopend. Op de lastige heuvels in...

Meer zoals dit

Onzeker of Annemiek van Vleuten zaterdag in de wegrit start

Al na ongeveer twintig meter kwam de voormalig wereldkampioene ten val tijdens de mixed...

Tour-directrice Marion Rousse: ‘We willen naar de Alpen en Pyreneeën’

Ze zal voor een groot deel van de Nederlandse en Vlaamse wielervolgers bekendstaan als...

Gio Lippens: ‘Niveauverschil in vrouwenpeloton oorzaak voor valpartijen’

"Zo'n grote valpartij zie je zelden en is het gevolg van een gebrek aan...