Mathieu van der Poel zegeviert op Koppenberg na thriller

De Koppenbergcross is een prooi geworden voor Mathieu van der Poel. De Nederlander van Beobank - Corendon won de tweede manche om de DVV trofee na een ferme strijd met Toon Aerts en Lars van der Haar.

Mathieu van der Poel

De Allerheiligenklassieker begon met een sprint op de Koppenberg. Lars van der Haar voerde de forcing op de kasseitjes, maar het was Mathieu van der Poel die ondanks een kleine hapering bij de start als eerste het veld in dook. En op het droge parkoers liet de Nederlander er geen gras over groeien. Op een strook bergop gaf hij er een lap op, waarmee hij de concurrentie tot achtervolgen dwong. Maar de vogel was nog niet gevlogen.

Aan het einde van de tweede omloop rond Bult van Melden gaf Toon Aerts het tempo aan. In zijn wiel zaten Van der Poel en Wout van Aert. Lars van der Haar, leider in het klassement volgde op een paar seconden en wist even later ook aan te sluiten. En met nog vijf ronden te gaan plaatste de kleine Nederlander een demarrage. In geen tijd nam hij bijna vijftien seconden. Een herhaling van het scenario van Ronse leek aanstaande, ware het niet dat de wereldkampioen zijn verantwoordelijkheid nam. 

Van Aert zorgde ervoor dat het verschil met Van der Haar te overbruggen bleef. En het was Mathieu van der Poel die daar optimaal van profiteerde. Dankzij een machtige tussenversnelling neutraliseerde de veelvraat van Beobank - Corendon de aanval van zijn landgenoot en ook Aerts was nog niet uitgeschakeld. Van Aert werd het voornaamste slachtoffer. Hij werd gelost en was uitgeschakeld voor de zege.

In de laatste ronde ging het tussen een duo van Telenet - Fidea en een eenling van Beobank - Corendon. Het was de eenzaat die op zijn favoriete strook bergop een flinke versnelling plaatste. Het bleek de beslissing in de wedstrijd. Van der Poel moest er heel diep voor gaan, maar hij hield in het restant van de cross Toon Aerts af. Twee meter na de meet zeeg de winnaar neer. Zijn inspanning bracht hem wel aan de leiding in de strijd om de DVV trofee. Mede dankzij onderweg vergaarde bonificatieseconden nam de zegekoning van het huidige crossseizoen de eerste plaats in het klassement over van Lars van der Haar, die derde werd.

Top tien Koppenbergcross

1. Mathieu van der Poel

2. Toon Aerts

3. Lars van der Haar

4. Wout van Aert

5. Kevin Pauwels

6. Jens Adams

7. Corné van Kessel

8. Michael Vanthourenhout

9. Klaas Vantornout

10. Laurens Sweeck