HomeNieuwsEindstreep: met vandaag Jan Bakelants, Kirsten Wild, Mathieu van der Poel en...

Eindstreep: met vandaag Jan Bakelants, Kirsten Wild, Mathieu van der Poel en Dylan Groenewegen

Wat gebeurde er vandaag in de wielerwereld?

Heeft u het wielernieuws van vandaag gemist? Lees het terug in de Eindstreep. Met vandaag Mathieu van der Poel, Kirsten Wild, Dylan Groenewegen en Jan Bakelants.

Groenewegen nu wel de beste in Tour of Guangxi

Dylan Groenewegen heeft dan toch zijn zege geboekt in de Tour of Guangxi. In de vijfde etappe naar Guilin bleef de Nederlander veelvraat Fernando Gaviria nu wel voor. De derde plek ging naar Magnus Cort Nielsen, terwijl Tim Wellens leider blijft in het algemeen klassement.

Het duurde een tijdje voordat er een ontsnapping op gang kwam vandaag. De vluchters kregen pas de zegen van het peloton net na de eerste tussensprint. Bij die spurt pakte leider Tim Wellens twee extra seconden op nummer twee Bauke Mollema. Pas na een kilometer of zeventig wisten William Clarke, Daniel Oss en Fabricio Ferrari een gat te slaan. Zij kregen de ruimte van het peloton en bouwden een voorsprong op van zo’n zes minuten.

Lotto Soudal nam de leiding in de groep met favorieten, waardoor het drietal uiteindelijk geen schijn van kans had. Ze werden op zo’n tien kilometer van de meet teruggehaald. In de slotfase namen Quick-Step Floors, Lotto Soudal en Team LottoNL-Jumbo het heft in handen, waarna Groenewegen het werk van zijn team vakkundig afmaakte. 

Groenewegen: ‘Hulde aan de ploeg’

Dylan Groenewegen boekte vandaag zijn achtste zege van het seizoen. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo was in de Tour of Guangxi sneller dan Fernando Gaviria en Magnus Cort Nielsen. “Deze overwinning is een echte teamprestatie.”

“Iedereen bleef bij me om me over de heuvels heen te helpen”, ging hij verder op de site van zijn ploeg. “Daarna werd ik perfect in stelling gebracht om de sprint aan te gaan. Hulde aan de ploeg.”

Ook ploegleider Grischa Niermann was zeer tevreden, hij zag een superprestatie in China. “De mannen hebben Dylan goed afgezet en hij maakte het op zijn beurt goed af. We kwamen hier met als doel etappewinst en dat is gelukt. Morgen is de laatste etappe en daarin gaan we weer voor de overwinning.”

Individuele tijdrit door Malaga zal Vuelta 2018 in gang schieten

Javier Guillén, koersdirecteur van de Ronde van Spanje, heeft vandaag bekendgemaakt dat de ronde volgend seizoen start met een individuele tijdrit. Traditiegetrouw wordt de Vuelta in gang geschoten met een ploegentijdrit, maar daar wordt nu dus van afgezien.

Kirsten Wild maakt de overstap naar Wiggle High5

Kirsten Wild, afgelopen weekend nog Europees kampioene afvalkoers op de baan, rijdt volgend seizoen in dienst van Wiggle High5. De rappe Wild komt over van het Amerikaanse Cyclance.

Bakelants: ‘Het was een geruststelling dat ik mijn benen nog kon bewegen’

Jan Bakelants kwam ruim twee weken geleden op weerzinwekkende manier ten val in de Ronde van Lombardije. De Belg is inmiddels weer thuis en deed tegen Sporza zijn verhaal. “Ik wist meteen dat het ernstig zou zijn.”

Bij zijn val brak Bakelants zeven ribben en vier ruggenwervels. “Het was een geruststelling dat ik mijn benen nog kon bewegen. Ik ben zeker zes of zeven meter diep gevallen en belandde met mijn rug op een rots. Ik weet niet meer exact wat er gebeurd is. Ik kwam in die bocht waar De Plus al gevallen was. Waarschijnlijk ben ik moeten uitwijken. Ik veronderstel dat er iemand gestopt was omdat Laurens gevallen was.”

Het was nog een hele onderneming om Bakelants uit de bosjes te halen. “Ik was er mentaal nog heel goed bij, maar daardoor besefte ik ook dat wat ze aan het doen waren niet orthodox was. Ik begrijp dat het niet de makkelijkste omstandigheden waren om in te werken. Die brancard moest er sowieso onder, maar zachtaardig is dat niet gebeurd. Als je uit de bosjes gehaald moet worden, weet je ook dat er nog veel kan gebeuren. De minste beweging kan fataal zijn bij zo’n ruggenletsel.”

Nadat Bakelants uit het ravijn werd gehaald, was het gevaar nog niet geweken. “Ik denk dat ik mag zeggen dat ik nog geluk heb gehad dat er niets gebeurd is na de val. Alle omstandigheden om het nog erger te maken, waren er. Toen ik weer op het asfalt lag, wilde er nog iemand met een bromfiets voorbij. Die man had de situatie niet onder controle. Hij dacht dat hij zijn voertuig in neutraal had gezet, maar schoot nog rechtdoor en reed over mijn been. Ik vind het hallucinant dat zoiets kan in een WorldTour-koers.”

Van der Poel: ‘De pijn aan mijn schouder viel mee’

Er stond in de wereldbekercross van Koksijde wederom geen maat op Mathieu van der Poel. Zelfs een schouderblessure kon hem niet afhouden van de overwinning. De Nederlander heeft na Koksijde een voorgift van tachtig punten op nummer twee Wout Van Aert in het klassement om de wereldbeker.

In de Superprestigecross van Boom kwam Van der Poel zaterdag hard in aanraking met een dranghek. Zijn schouder was dan ook ingetaped in Koksijde. “De pijn aan mijn schouder viel tijdens de wedstrijd aardig mee. Ik had eigenlijk meer last van de rug. Of de wereldbeker al binnen is? Dat is te vroeg, maar zonder pech moet ik er toch heel dichtbij zijn.”

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van de vuistslag op Merckx tot Opi & Omi: dit waren de slechtste Tour de France-supporters ooit

De vuistslag van Eddy Merckx In 1975 jaagt Eddy Merckx op zijn zesde eindzege in...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Wout van Aert rijdt in dienst over kasseien: ‘We gaan de gele trui niet verdedigen’

Jonas Vingegaard liet na de derde etappe al aan Deense media weten dat Wout...

Column | Leuk zo’n Tourstart in Denemarken, maar zo’n vroege rustdag is de hel!

Normaal gesproken zijn rustdagen in de Tour al een kwelling waarbij het beklimmen van...

Meer zoals dit

Bakelants stelt vragen bij lead-out Van der Poel: ‘Ik denk dat Mathieu te sterk is voor een goede lead-out’

  In de derde etappe kwam Mathieu van der Poel op drie kilometer van de...

Tour | Groenewegen weet met ultieme jump Wout van Aert te verslaan

Vroeg in de rit ontstond een kopgroep. Aangezien het geheid in een sprint zou...

Jan Bakelants roemt Patrick Lefevere: ‘Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat’

Bakelants, die als analist aanschoof bij Vive le Vélo, heeft ook onder Patrick Lefevere...