HomeNieuwsEindstreep: met vandaag Jan Bakelants, Kirsten Wild, Mathieu van der Poel en...

Eindstreep: met vandaag Jan Bakelants, Kirsten Wild, Mathieu van der Poel en Dylan Groenewegen

Wat gebeurde er vandaag in de wielerwereld?

Heeft u het wielernieuws van vandaag gemist? Lees het terug in de Eindstreep. Met vandaag Mathieu van der Poel, Kirsten Wild, Dylan Groenewegen en Jan Bakelants.

Groenewegen nu wel de beste in Tour of Guangxi

Dylan Groenewegen heeft dan toch zijn zege geboekt in de Tour of Guangxi. In de vijfde etappe naar Guilin bleef de Nederlander veelvraat Fernando Gaviria nu wel voor. De derde plek ging naar Magnus Cort Nielsen, terwijl Tim Wellens leider blijft in het algemeen klassement.

Het duurde een tijdje voordat er een ontsnapping op gang kwam vandaag. De vluchters kregen pas de zegen van het peloton net na de eerste tussensprint. Bij die spurt pakte leider Tim Wellens twee extra seconden op nummer twee Bauke Mollema. Pas na een kilometer of zeventig wisten William Clarke, Daniel Oss en Fabricio Ferrari een gat te slaan. Zij kregen de ruimte van het peloton en bouwden een voorsprong op van zo’n zes minuten.

Lotto Soudal nam de leiding in de groep met favorieten, waardoor het drietal uiteindelijk geen schijn van kans had. Ze werden op zo’n tien kilometer van de meet teruggehaald. In de slotfase namen Quick-Step Floors, Lotto Soudal en Team LottoNL-Jumbo het heft in handen, waarna Groenewegen het werk van zijn team vakkundig afmaakte. 

Groenewegen: ‘Hulde aan de ploeg’

Dylan Groenewegen boekte vandaag zijn achtste zege van het seizoen. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo was in de Tour of Guangxi sneller dan Fernando Gaviria en Magnus Cort Nielsen. “Deze overwinning is een echte teamprestatie.”

“Iedereen bleef bij me om me over de heuvels heen te helpen”, ging hij verder op de site van zijn ploeg. “Daarna werd ik perfect in stelling gebracht om de sprint aan te gaan. Hulde aan de ploeg.”

Ook ploegleider Grischa Niermann was zeer tevreden, hij zag een superprestatie in China. “De mannen hebben Dylan goed afgezet en hij maakte het op zijn beurt goed af. We kwamen hier met als doel etappewinst en dat is gelukt. Morgen is de laatste etappe en daarin gaan we weer voor de overwinning.”

Individuele tijdrit door Malaga zal Vuelta 2018 in gang schieten

Javier Guillén, koersdirecteur van de Ronde van Spanje, heeft vandaag bekendgemaakt dat de ronde volgend seizoen start met een individuele tijdrit. Traditiegetrouw wordt de Vuelta in gang geschoten met een ploegentijdrit, maar daar wordt nu dus van afgezien.

Kirsten Wild maakt de overstap naar Wiggle High5

Kirsten Wild, afgelopen weekend nog Europees kampioene afvalkoers op de baan, rijdt volgend seizoen in dienst van Wiggle High5. De rappe Wild komt over van het Amerikaanse Cyclance.

Bakelants: ‘Het was een geruststelling dat ik mijn benen nog kon bewegen’

Jan Bakelants kwam ruim twee weken geleden op weerzinwekkende manier ten val in de Ronde van Lombardije. De Belg is inmiddels weer thuis en deed tegen Sporza zijn verhaal. “Ik wist meteen dat het ernstig zou zijn.”

Bij zijn val brak Bakelants zeven ribben en vier ruggenwervels. “Het was een geruststelling dat ik mijn benen nog kon bewegen. Ik ben zeker zes of zeven meter diep gevallen en belandde met mijn rug op een rots. Ik weet niet meer exact wat er gebeurd is. Ik kwam in die bocht waar De Plus al gevallen was. Waarschijnlijk ben ik moeten uitwijken. Ik veronderstel dat er iemand gestopt was omdat Laurens gevallen was.”

Het was nog een hele onderneming om Bakelants uit de bosjes te halen. “Ik was er mentaal nog heel goed bij, maar daardoor besefte ik ook dat wat ze aan het doen waren niet orthodox was. Ik begrijp dat het niet de makkelijkste omstandigheden waren om in te werken. Die brancard moest er sowieso onder, maar zachtaardig is dat niet gebeurd. Als je uit de bosjes gehaald moet worden, weet je ook dat er nog veel kan gebeuren. De minste beweging kan fataal zijn bij zo’n ruggenletsel.”

Nadat Bakelants uit het ravijn werd gehaald, was het gevaar nog niet geweken. “Ik denk dat ik mag zeggen dat ik nog geluk heb gehad dat er niets gebeurd is na de val. Alle omstandigheden om het nog erger te maken, waren er. Toen ik weer op het asfalt lag, wilde er nog iemand met een bromfiets voorbij. Die man had de situatie niet onder controle. Hij dacht dat hij zijn voertuig in neutraal had gezet, maar schoot nog rechtdoor en reed over mijn been. Ik vind het hallucinant dat zoiets kan in een WorldTour-koers.”

Van der Poel: ‘De pijn aan mijn schouder viel mee’

Er stond in de wereldbekercross van Koksijde wederom geen maat op Mathieu van der Poel. Zelfs een schouderblessure kon hem niet afhouden van de overwinning. De Nederlander heeft na Koksijde een voorgift van tachtig punten op nummer twee Wout Van Aert in het klassement om de wereldbeker.

In de Superprestigecross van Boom kwam Van der Poel zaterdag hard in aanraking met een dranghek. Zijn schouder was dan ook ingetaped in Koksijde. “De pijn aan mijn schouder viel tijdens de wedstrijd aardig mee. Ik had eigenlijk meer last van de rug. Of de wereldbeker al binnen is? Dat is te vroeg, maar zonder pech moet ik er toch heel dichtbij zijn.”

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Zo ziet kou lijden eruit! Mannen van Tour de Tietema trillend als een rietje tijdens The Ride

Bas Tietema zelf rijdt inmiddels in de profploeg van Tour de Tietema, maar zijn...

In het zicht van de haven gestrande Rune Herregodts: ‘Reed Vingegaard achter me? Oh, f*ck!’

We wilden hem met z'n allen wel naar de overwinning schreeuwen voor de tv....

2.Pro? 1.WT? 2.1? Wat betekenen die codes bij wielerwedstrijden toch precies? Uitleg!

Zie je ook wel 's die codes staan bij wedstrijden, maar weet je niet helemaal hoe het zit? Hieronder vind je het antwoord.

Meer zoals dit

ASO voert tijdens Tour heel wat coronamaatregelen terug in (en dat is vooral slecht nieuws voor de fans)

Het peloton is nog lang niet verlost van het coronavirus. Dat werd duidelijk in...

Christophe Laporte wint openingsetappe Dauphiné, vluchter Herregodts 10 meter voor finish ingerekend

In de Franse Ardèche ging vandaag het Critérium de Dauphiné van start. Toppers als...

Toon Aerts doet emotionele oproep na positieve test Bossuyt: ‘De dagen tikken traag weg, vind steun op school waar ik ben gaan lesgeven’

Dat zorgt ervoor dat Toon Aerts zich genoodzaakt voelt om te reageren, want hij...