Parkoers Tour de France 2018 voorgesteld

Zes bergritten, zware kasseienetappe, een ploegentijdrit en een individuele tijdrit.

Parkoers Tour de France 2018 voorgesteld

In Parijs is vandaag de Tour de France van 2018 officieel voorgesteld. De organisatie van La Grande Boucle heeft een ronde van 3329 kilometer uitgestippeld.

21 étapes & 3 329 km, rendez-vous le 7 juillet 2018 / 21 stages and 3 329 km, see you on July 7th #TDF2018 pic.twitter.com/va7kB5r0l4 — Le Tour de France (@LeTour) 17 oktober 2017

Kasseienrit naar Roubaix

De organisatie pakt in de eerste week uit met een ploegentijdrit op dag drie. In en om Cholet wordt er over een afstand van 35 kilometer in teamverband gestreden. In etappes vijf en zes wordt er eveneens spektakel verwacht. De puncheurs zullen uitkijken naar de nijdige aankomsten heuvelop in Quimper en Mûr-de-Bretagne.

Op zondag 15 juli, ter afsluiting van de eerste Tourweek, staat er een zware kasseienrit op het menu. Na vijftien stroken, waaronder die van Mons-en-Pévèle, hebben de renners 21,7 kilometer aan kasseien gehad.

Alpe d'Huez en gravel

Na een rustdag in Annecy is het woord aan de klimmers. Drie dagen op rij wordt er in de Alpen gestreden. Er staat onder meer een aankomst op Alpe d'Huez gepland. In de etappe van Annecy naar Le Grand-Bornand moet de karavaan op het plateau des Glières over een twee kilometer lange onverharde weg koersen.

Via Valence, Mende (Montée Laurent Jalabert) en Carcassonne komt de Tour aan in de Pyreneeën, waar de strijd om de gele trui vermoedelijk wordt beslist.

Ultrakorte Pyreneeënrit

De vier dagen in de Zuid-Franse bergketen begint met een rit over 218 kilometer met finish in Bagnères-de-Luchon. In totaal staan er drie cols op het menu. De daaropvolgende etappe kent eveneens drie beklimmingen, maar deze rit is veel minder lang. Slechts 65 kilometer om precies te zijn. De aankomst bergop (de Col de Portet) liegt er echter niet om. 

Na een rit waar sprintersharten sneller van zullen gaan kloppen wacht er nog een klassieke rit door de Pyreneeën alvorens de tijdritfietsen nogmaals van stal kunnen worden gehaald voor een 31 kilometer lange, heuvelachtige proef tegen de klok. Hierna stapt de karavaan in het vliegtuig voor de traditionele slotrit naar Parijs.

Parkoers Tour de France 2018

Etappe 1: Noirmoutier-en-l’Île - Fontenay-le-Comte | 189 km

De eerste rit lijkt er eentje voor de sprinters. De beruchte Passage du Gois ontbreekt.

Etappe 2: Mouilleron-Saint-Germain > La Roche-sur-Yon | 183 km

Helemaal vlak is het niet, maar ook deze etappe is de sprinters op het lijf geschreven.

Etappe 3: Cholet - Cholet (ploegentijdrit) | 35 km

De gevreesde ploegentijdrit. Volgens het cliché kun je er de Tour niet winnen, maar wel verliezen.

Etappe 4: La Baule - Sarzeau | 192 km

Ook in de Golf van Morbihan lijkt een sprint in de maak, ook al liggen er waaiers op de loer.

Etappe 5: Lorient - Quimper | 203 km

Continu op en af. Lastig. De aankomst in Quimper moet zeker niet worden onderschat.

Etappe 6: Brest - Mûr-de-Bretagne | 181 km

Een dag later krijgen de puncheurs nog een kans. De Mûr-de-Bretagne, waar Alexis Vuillermoz in 2015 voor het laatst won, moet namelijk twee keer worden bedwongen in de finale.

Etappe 7: Fougères - Chartres | 231 km

De langste rit van de Tour brengt de coureurs tot in Chartres, niet gek ver van Parijs. Wat de renners in Chartres vermoedelijk doen? Sprinten.

Etappe 8: Dreux - Amiens | 181 km

En in Amiens? Ook daar wordt gesprint. Kan Arnaud Démare, Nacer Bouhanni of wellicht Bryan Coquard een Frans feestje mogelijk maken op Quatorze Juillet?

Etappe 9: Arras - Roubaix | 154 km

De Tourdroom in gruzelementen, in 9382 stukjes op de vloer uiteengespat. Maar liefst vijftien kasseienstroken wachten er zondag 15 juli op de coureurs. De finish ligt nabij de wielerbaan van Roubaix. Wie daar met beste klassementsrenners mee is zal opgelucht ademhalen.

Rustdag Annecy

Etappe 10: Annecy - Le Grand-Bornand | 159 km

De eerste bergrit. En wat voor één!

Na de klim naar Plateau des Glières wordt de karavaan over een gravelstrook gestuurd.

En hierna wachten de Col de Romme en de Col de la Colombière, waarna de renners na een afdaling finishen in Le Grand-Bornand.

Etappe 11: Albertville - La Rosière | 108 km

Ook de elfde rit is een zware onderneming. Vanuit Albertville gaat het eigenlijk direct bergop richting de Montée de Bisanne. Daarna wachten de Col du Pré, de Cormet de Roselend en de slotklim naar Lo Rosière. 108 kilometer afzien.

Etappe 12: Bourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez | 175 km

De koninginnenrit kent zo'n vijfduizend hoogtemeters. Na de Col de la Madeleine wacht met de Lacets de Monvernier een fraai intermezzo, gevolgd door de lange, slopende Croix de Fer. De legendarische klim naar Alpe d'Huez is het sluitstuk.

Etappe 13: Bourg d'Oisans - Valence | 169 km

De Alpen worden uitgezwaaid, maar dat betekent niet dat het geen gevaarlijk ritje kan worden. De Rhônevallei leent zich namelijk voor waaiervorming.

Etappe 14: Saint-Paul-Trois-Châteaux - Mende | 187 km

De Côte de la Croix Neuve, ook wel de Montée Laurent Jalabert genoemd, wordt in de veertiende rit van stal gehaald. Een spectaculaire finale na een tocht door de zogeheten bakoven van Frankrijk. 

Etappe 15: Millau - Carcassonne | 181 km

Een overgangsrit. Geschikt voor sprinters of voor een groepje vluchters.

Rustdag Carcassonne

Etappe 16: Carcassonne - Bagnères-de-Luchon | 218 km

Drie beklimmingen, waarvan één buiten Frankrijk. De Portet d'Aspet, de Col de Menté en de Col du Portillon zijn de drie obstakels in de finale. De bekende Tourplaats Bagnères-de-Luchon is aankomstplaats. 

Etappe 17: Bagnères-de-Luchon - Col de Portet | 65 km

Op woensdag 25 juli staat de kortste rit in lijn op het programma. In 65 (!) kilometer gaat het continu bergop of bergaf. Achtereenvolgens worden de Col de Peyresourde (met de korte klim naar Peyragudes als bonus), de Col de Val Louron-Azet en de Col de Portet bedwongen. Met finish op 2215 meter hoogte zal dit een zware dobber zijn voor alle renners. 

Etappe 18: Trie-sur-Baïse - Pau | 172 km

Een overgangsetappe. Voor de zeventigste keer doet de tour Pau aan. Sprinters of een groep avonturiers mag hier om de zegebloemen strijden.

Etappe 19:  Lourdes - Laruns | 200 km

Een klassieke Pyreneeënrit over de Aspin, de Tourmalet en de Aubisque. Met 4700 meter is dit voor de sterke mannen zeker nog een mogelijkheid om een beslissing te forceren.

Etappe 20: Saint-Pée-sur-Nivelle - Espelette (individuele tijdrit) | 31 km

Op de voorlaatste dag wordt de Tour in een definitieve plooi gelegd. Een heuvelachtige tijdrit 

Etappe 21: Houilles - Parijs 

Aan de traditionele slotrit naar Parijs wordt niet getornd. Ditmaal heeft Houilles de eer om de laatste rit op gang te schieten. Na het defilé mogen de renners de Champs-Élysées onveilig maken. Wie wordt de opvolger van Dylan Groenewegen en wie mag de laatste gele trui in ontvangst nemen?

Foto's: Cor Vos, organisatie Tour de France