HomeRetroRetro: wereldkampioen Paolo Bettini wint jubileumeditie Ronde van Lombardije

Retro: wereldkampioen Paolo Bettini wint jubileumeditie Ronde van Lombardije

Bettini eerde met zijn overwinning zijn kort daarvoor overleden broer Sauro Bettini.

In 2006 vierde de Ronde van Lombardije een jubileum. Voor de honderdste maal werd de koers van de vallende bladeren namelijk georganiseerd. Kersvers wereldkampioen Paolo Bettini pakte de zege en droeg die vervolgens op aan zijn pas overleden broer Sauro. 

Vier koplopers kleurden het eerste deel van de klassieker. Het kwartet kreeg een maximale voorsprong van dertien minuten. Toen Rabobank en Team Milram zich op kop zetten, liep de voorsprong echter gestaag terug. Op een kleine dertig kilometer van de meet was het avontuur van Georg Totschnig, Andrea Pagoto, James Perry en Diego Caccia afgelopen.

Ondertussen was het in het peloton al begonnen met rommelen. Bettini plaatste een eerste demarrage en kreeg onder meer Michael Boogerd, Fränk Schleck en Riccardo Riccò met zich mee. Ook Fabian Wegmann en Samuel Sánchez waren er als de kippen bij om mee te komen met het elitegroepje dat zich spoedig losmaakte van het peloton.

Op dik vijftien kilometer van de finish probeerde Bettini opnieuw een gat te slaan, en weer met succes. Hij reed weg van zijn concurrenten. Fabian Wegmann zette een achtervolging in en even later was Bettini alweer bijgehaald. Ook Samuel Sánchez fietste naar het Duits-Italiaanse duo toe, maar Bettini was alweer gevolgen. Laatstgenoemde zette alles op alles om zijn overleden broer te eren. Het lukte: met een voorsprong van negen seconde reed kersvers wereldkampioen Bettini naar de zegebloemen en misskussen. Sánchez werd tweede, Wegmann derde. Michael Boogerd was terug te vinden op de achtste plek in de uitslag.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van Aert en media-aandacht: ‘Hij gaat er op een manier mee om waardoor het voor mij weinig energie kost’

In de podcast De Koers is van Ons van Het Nieuwsblad is Ard Bierens...

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Specialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

De Evade en Prevail zijn niet alleen onder beroepsrenners populair, ook in het amateurpeloton...

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Meer zoals dit

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...