Voorbeschouwing: Ronde van Lombardije

De laatste klassieker van het jaar!

Voorbeschouwing: Ronde van Lombardije

De weg houdt ergens op, zo in oktober. Maar niet zoals vroeger in Lombardije, nee China is tegenwoordig aan de beurt om het internationale wielerseizoen te beëindigen. Toch is voor de nostalgici de boel na aankomend weekend voorbij. We gaan naar de Koers van de Vallende Bladeren, de Ronde van Lombardije.

Il Lombardia is wéér terug bij af. Tenminste, dat is het ieder jaar zowat wel weer. Dan ligt de finish in Bergamo, dan in Lecco, dan in Como. De Italianen doen er wat aan om de klassieker niet té voorspelbaar te laten zijn. We gaan weer naar Como. Madonna del Ghisallo, Muro di Sormano, Civiglio en San Fermo della Battaglia. Namen als klokken. Koers!

Historie

De Ronde van Lombardije, vroeger steevast gekopt als Giro di Lombardia maar nu door het leven gaand als Il Lombardia, is alweer toe aan haar 111de editie. 

Omdat ze steevast in de herfst wordt verreden, hebben de Italianen er in de loop der jaren een bijnaam aan gegeven: La Corsa delle Foglie Morte, oftewel De Koers van de Dode Bladeren. Maar iets fraaier vertaald naar het Nederlands werd het De Koers van de Vallende Bladeren gedoopt.

Na Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik is de Ronde van Lombardije de laatste van 5 zogeheten Monumenten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in 1943 en 1944 niet gekoerst in Italië, maar voor de rest vond deze klassieker al 110 keer plaats. 

De eerste maal voerde de wedstrijd van Milaan naar Como. Tot en met 1997 veranderde de aankomstplaats niet, maar tussen 1998 en 2003 lag de meet in Bergamo. Met als slotstuk de pittoreske beklimming naar Bergamo Alta. Vanaf 2004 tot en met 2010 was Como weer de aankomstlocatie.

In 2011 (Oliver Zaugg), 2012 en 2013 (Joaquím Rodríguez) was Lecco de gelukkige plaats waar de streep werd getrokken, de laatste jaren verdelen Bergamo en Como de buit. 

Nederlands succes was er 'maar' 2 keer: Jo de Roo won in 1962, Hennie Kuiper deed hetzelfde in 1981. 12 keer kwam de winnaar uit België: Eddy Merckx, Roger de Vlaeminck en Philippe Gilbert zijn gedeeld Belgisch recordhouder met ieder twee keer winst. Absoluut recordhouder is, hoe kan het ook anders, Fausto Coppi met 5 zeges. 

Laatste tien winnaars

2016: Esteban Chaves (COL)

2015: Vincenzo Nibali (ITA)

2014: Dan Martin (IER)

2013: Joaquím Rodríguez (SPA)

2012: Joaquím Rodríguez (SPA)

2011: Oliver Zaugg (ZWI)

2010: Philippe Gilbert (BEL)

2009: Philippe Gilbert (BEL)

2008: Damiano Cunego (ITA)

2007: Damiano Cunego (ITA)

Parkoers

Wat we dit jaar weer op ons bordje krijgen? Van Bergamo, naar Como. Dat wil zeggen: de klassieke Lombardische finale met de Madonna del Ghisallo, de Civiglio en San Fermo della Battaglia. Máár: ook deze keer weer met de Muro di Sormano na de Ghisallo. Dat wordt smullen.

Gestart wordt er in Bergamo, waarna we richting het oosten rijden. De Colle Gallo vormt de eerste hindernis na ruim vijftig kilometer, de Colle Brianza weer ruim vijftig kilometer later zal de benen nog wat meer losschudden.

Toch zal de aanloop naar de heuvelachtige finale een snelle zijn. Naar Italiaanse begrippen - zeker voor de Ronde van Lombardije - is de aanloop namelijk ontzettend vlak. Maar dan begint het. In Regatola gaan de helpers overboord en vanaf dat moment is het ieder voor zich.

De Madonna del Ghisallo wordt niet meer zo snedig beklommen als vroeger, maar toch zullen we hem nooit onopgemerkt laten. De Muro di Sormano is andere koek: deze maakt deel uit van de zeven kilometer lange Colma di Sormano. Maar de muur is 2 kilometer lang, met percentages die niet onder de 14 uitkomen en een steilste gedeelte met stroken tot 25 en 27 procent.

Daarna volgt de Civiglio, maar dit jaar beklimmen we die via de steile kant vanuit aankomstplaats Como. Net iets meer dan 4 kilometer aan 9,7% gemiddeld: voor de klimmers.

Als dat nog niet genoeg is, volgt een razende afdaling en de beklimming van de San Fermo della Battaglia, een toetje van 2,7 kilometer aan 7,2% gemiddeld. De piek ligt kort voor de top met 10%. De afdaling naar Como is razendsnel. Wie een gaatje heeft op de top, zal waarschijnlijk winnen.

Favorieten

Altijd lastig, zo aan het eind van het jaar een rijtje topfavorieten opstellen. Toch is het voor deze Ronde van Lombardije relatief makkelijk, want er staat een geweldig deelnemersveld aan de start. 

Neem bijvoorbeeld thuisfavoriet Vincenzo Nibali. Hij weet wat het is om de Ronde van Lombardije te winnen, in 2015 reed de toenmalig Italiaans kampioen weg in de afdaling van, jawel, de Civiglio.

Makkelijk wegrijden in de afdaling zal er dit jaar minder bij zijn. Twee andere topfavorieten, Julian Alaphilippe en Michal Kwiatkowski, kunnen namelijk ook een potje bergaf knallen. Kan de Pool zijn superjaar helemaal fenomenaal maken met een tweede Monument?

Kijken we binnen de eigen landsgrenzen, dan denken we even terug aan waar Kwiatkowski won: in de Clásica San Sebastián. Daar zaten twee Nederlanders mee in de kopgroep, Tom Dumoulin en Bauke Mollema. Het is de vraag wat zij na zo'n zwaar seizoen nog kunnen in dit deelnemersveld. Dumoulin deelt het kopmanschap met de Fransman Warren Barguil

Met Philippe Gilbert en Daniel Martin ook van de partij brengt Quick-Step Floors weer een eng goede ploeg aan de start. Datzelfde mag je zeggen van Team Sky, want Wout PoelsDiego Rosa (vorig jaar tweede) en Mikel Landa zijn er ook bij.

Ook de nummer drie van vorig jaar, Rigoberto Urán, is erbij. De nummer twee uit de Tour heeft met Davide Formolo een ploeggenoot die voor eigen volk wil schitteren. Dat willen Fabio Aru en Diego Ulissi ook, die met Rui Costa respectievelijk Miguel Ángel López twee kleppers van ploeggenoten hebben. 

Bij FDJ is Thibaut Pinot kopman, maar kijken we ook reikhalzend uit naar wat David Gaudu kan in zo'n lange koers. Ook AG2R La Mondiale - met Jan 'Porno Jantje' BakelantsDomenico Pozzovivo en Alexis Vuillermoz - heeft een goed drietal aan de start. 

Bij Team LottoNL-Jumbo en Team Katusha Alpecin vinden we in de vorm van Steven Kruijswijk en Ilnur Zakarin nog twee interessante namen voor dit werk bergop. 

Onze favorieten

*****

Julian Alaphilippe

****

Michal Kwiatkowski & Julian Alaphilippe

***

Warren Barguil, Diego Rosa & Rigoberto Urán

**

Tom Dumoulin, Mikel Landa, Thibaut Pinot & Diego Ulissi

*

Rui Costa, Philippe Gilbert, Miguel Ángel López, Wout Poels & Ilnur Zakarin

Televisie

De laatste grote klassieker van het jaar, Parijs-Tours helaas buiten beschouwing gelaten, is te zien op zowel Eurosport als NOSEurosport begint op kanaal 1 om 15.30u met uitzenden, NOS doet dat op NPO 1 ook rond die tijd. Sporza bezit geen uitzendrechten voor de Ronde van Lombardije. 

Foto's: Cor Vos & Ronde van Lombardije