HomeNieuwsGiro dell'Emilia prooi voor solerende Giovanni Visconti

Giro dell’Emilia prooi voor solerende Giovanni Visconti

Thuisrijder Giovanni Visconti was de sterkste op de Madonna di San Luca in Bologna.

Giovanni Visconti heeft de Giro dell’Emilia gewonnen. Na een mooie solo kwam hij in z’n eentje boven op de klim bij de basiliek van San Luca. Vincenzo Nibali finishte als tweede en zorgde ervoor dat Bahrain-Merida met een knap een-tweetje naar huis gaat.

Een negenkoppige vluchtersgroep maakte zich al vroeg in de koers los van het peloton. Veel bekende namen zaten daar niet bij. Toch liep de voorsprong al snel op naar dik zeven minuten. Maar zodra de grote ploegen het peloton op sleeptouw namen, smolt de voorsprong van de vluchters als sneeuw voor de zon. 

Eerste aanvalspogingen

Jan Bakelants was van de kanshebbers op winst de eerste die een poogde weg te komen. Het was de Belg echter niet gegund. De Fransmannen Guillaume Martin en Mikaël Cherel en de Italiaan Giovanni Visconti reden wel weg. Na enkele aanvallen van Francesco Bongiorno (Sangemini) en diens landgenoot Edoardo Zardini (Bardiani) was het echter al snel weer bijeen. Zodoende begon een tot slechts vijftig man geslonken peloton aan de slotrondjes rondom Bologna.

Visconti rijdt opnieuw weg; Chaves valt in afdaling

Bij het oprapen van de laatste restanten van de kopgroep, was het opnieuw Giovanni Visconti die demarreerde uit het peloton. Ditmaal slaagde zijn poging wél. Al snel groeide zijn voorsprong tot een nette dertig seconden. Dat was de reden voor Esteban Chaves om erachteraan te gaan. In de afdaling van de voorlaatste beklimming van de San Luca kwam de Colombiaan echter hard ten val, wegens een inschattingsfout. Ook landgenoot Egan Bernal van Team Sky maakte hier een valpartij. 

Op de slotklim was het Moscon die de ultieme terughaalpoging inzette. Afstopwerk van Visconti’s ploegmaat Vincenzo Nibali maakte het echter zeer lastig om de 34-jarige koploper nog terug te halen. Solo kwam Visconti over de finish. Land- en ploeggenoot Nibali werd tweede, terwijl Rigoberto Uran de laagste podiumtrede vulde. 

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Tour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de drie ritten in Denemarken

Voor onze Tourspecial stuurden we verslaggever Bram de Vrind naar Denemarken om het parkoers...

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Meer zoals dit

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Annemiek van Vleuten stopt ermee na 2023

Het is bekend dat de Nederlandse er niet zo van hield dat er gespeculeerd...

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...