Retro: Het topjaar van Davide Rebellin

Italiaan wint binnen twee weken zowel de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik Bastenaken Luik.

Retro: Het topjaar van Davide Rebellin

Op 46-jarige leeftijd won Davide Rebellin gisteren een profkoers in Indonesië. Om zijn lange loopbaan te vieren kijken we vandaag terug op het voorjaar van 2004, waarin de illustere Italiaan zijn topvorm liet zien.

Zijn zegereeks begon in Valkenburg tijdens de Amstel Gold Race. In een verregende wedstrijd bleef Rebellin in de zware finale alleen over met Michael Boogerd. Op de laatste klim naar de finish ging de Nederlander vol aan, maar de Italiaan bleef aan zijn wiel genageld.  In de laatste meters ging Rebellin nog een keer op de pedalen staan en liet daarbij Boogerd achter zich.

Nog geen week later stond de Waalse Pijl op het programma en ook hier, op de Muur van Huy, sloeg Rebellin toe. Hij trok zijn topvorm door naar Luik Bastenaken Luik waar hij opnieuw een overwinning bij mocht schrijven door voor de tweede keer Michael Boogerd zijn hielen te laten zien.

Daarmee werd hij destijds de vierde renner in de geschiedenis die de beide Ardennenklassiekers binnen één jaar wist te winnen. De combinatie met de Amstel Gold Race deed nooit iemand hem voor.

Foto: Cor Vos