Eindstreep: Wat gebeurde er op 27 september?

De dagelijkse samenvatting van het wielernieuws.

Eindstreep: Wat gebeurde er op 27 september?

In 'Eindstreep' geven we u elke dag een samenvatting van het wielernieuws.

Guillaume Martin slaat dubbelslag in laatste rit Ronde van Toscane

De tweede en laatste etappe van de Giro della Toscana, een 165 kilometer lange rit tussen Lajatico en Volterra, is gewonnen door Guillaume Martin. De Franse kopman van Wanty - Groupe Gobert reed de concurrentie op de aankomst bergop op achterstand. Giovanni Visconti (Bahrain Merida) en Mattia Cattaneo (Androni Sidermec Bottecchia) werden op enige achterstand tweede en derde in de rituitslag.

De 24-jarige Martin reed met zijn inspanning Stephen Cummings uit leiderstrui. De renner van Dimension Data won gisteren de openingsrit, maar was vandaag niet in staat zijn leiderstrui te verdedigen.  

Guillaume Martin won de koers op overtuigende wijze.

Transfers

Felix Großschartner: CCC Sprandi Polkowice -> Bora - Hansgrohe

Letizia Paternoster -> Astana

Elena Pirrone -> Astana

Barbara Guarischi: Canyon - SRAM -> Team Virtu Cycling

Antoine Duchesne: Direct Energie -> FDJ

Amaro Antunes: W52 - FC Porto -> CCC Sprandi Polkowice

Tomasz Marczynski langer bij Lotto - Soudal

Tomasz Marczynski heeft zijn contract bij Lotto - Soudal opengebroken. De nu 33-jarige voormalige Poolse kampioen rijdt sinds vorig jaar bij de Belgische wielerploeg en zal hier tot eind 2020 blijven. Dit seizoen behaalde Marczynski twee ritzeges in La Vuelta.

Novo Nordisk blijft in ieder geval tot 2019 bestaan

Novo Nordisk blijft zeker nog twee jaar sponsor van de gelijknamige pro-continentale formatie. Dat maakte de wielerploeg gisteren bekend.

Jason Kenny komt terug van wielerpensioen

Jason Kenny heeft in gesprek met de BBC aangegeven dat het baanwielrennen blijft kriebelen. De zesvoudig Olympische kampioen was na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro eigenlijk gestopt, maar komt nu op dit besluit terug. 

Op 6 januari zal Kenny voor het eerste keer sinds de spelen weer in actie komen. Hij rijdt dan in Manchester een wedstrijd om de Revolution Series. Het uiteindelijke doel van de Britse baanrenner? De Olympische Spelen van Tokio in 2020. 

Shane Perkins mag verder als Rus 

Shane Perkins heeft van de Internationale Wielerunie toestemming gekregen om het Russische tricot aan te trekken. De van oorsprong Australische baanwielrenner kreeg in augustus het Russisch staatsburgerschap van president Vladimir Poetin. De Russische wielerbond meldt dat Perkins - intussen al Russisch keirinkampioen - mogelijk al bij de EK baanwielrennen in Berlijn (van 19 tot en met 22 oktober) zijn debuut zal maken voor Rusland.

Minimumloon voor Pro Continental- en WorldTour-renners gaat omhoog

Het minimumloon van WorldTour-coureurs stijgt vanaf volgend seizoen. Waar professionals op het hoogste niveau sinds 2013 minimaal 36.300 euro per jaar moesten verdienen gaat dat volgend jaar omhoog naar 38.115 euro. Voor neoprofs stijgt het basissalaris van 29.370 euro naar 30.839 euro. 

En ook renners die actief zijn in het pro continentale circuit is er goed nieuws. Het nieuwe minimuminkomen wordt volgend jaar €30.855, waar dit  €30.250 was. Voor neoprofs was dit bedrag in 2013 vastgesteld op €25.300, met ingang van 2018 is dit 25.806 euro.  

Vrouwenploegen en continentale ploegen hoeven ook volgend jaar geen minimumloon uit te keren.

Dumoulin, Kruijswijk en Mollema naar Milaan - Turijn

De Italiaanse eendagskoers Milaan - Turijn mag rekenen op een fraai deelnemersveld. Zo hebben Michał Kwiatkowski, Mikel Landa, Bauke Mollema, Rigoberto Urán, Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin hun deelname aan deze wedstrijd op 5 oktober al bevestigd. 

Ook Esteban Chaves, Adam Yates, Ilnur Zakarin, Nairo Quintana, Julian Alaphilippe, Dan Martin, Primoz Roglic, Domenico Pozzovivo en Thibaut Pinot geven acte de presence. In totaal doen er veertien WorldTour-ploegen mee aan de najaarswedstrijd, die haar eerste editie in 1876 kende. Daarnaast staan er vijf Pro Continentale teams aan het vertrek.

Milaan - Turijn geldt als een laatste test voor de Ronde van Lombardije, die twee dagen later op het programma staat. De koers is 186 kilometer lang en finisht ook dit jaar weer op de steile Superga. Vorig jaar was Miguel Ángel López er de beste. Dit jaar is de Colombiaan van Astana wederom van de partij.

Foto's: Cor Vos