HomeRetroRetro: De derde titel voor Freire in Verona

Retro: De derde titel voor Freire in Verona

Spanjaard vestigt zich op succesvolle Italiaanse jachtgrond in illuster rijtje.

Met de derde wereldtitel van Peter Sagan vestigt de Slowaak zich in een illuster rijtje. De laatste renner die dit bijzondere feit evenaarde was de Spanjaard Oscar Freire. Op het wereldkampioenschap van 2004 in Verona sprintte ‘Oscarito’ Erik Zabel en Luca Paolini naar huis.

De Italiaanse stad Verona was succesvolle jachtgrond voor Freire. Al in 1999 trok hij als 23-jarige verassende zijn eerste titel naar zich toe. In 2004 stond de Spanjaard onder contract bij de Rabobank-ploeg en met het WK opnieuw in Verona gold de sprinter als één van de favorieten.

Net als bij het afgelopen WK in Bergen kende de wedstrijd een rustige aanloop, maar een knallende finale. Het was ook een zeer lang WK op het heuvelachtige parkoers, waarin de Spaanse ploeg elke ontsnapping neutraliseerde. Voor Nederland probeerde Michael Boogerd de armada te verrassen, maar zonder succes.

Freire koerste zeer attent en liet zien duidelijk over de beste benen te beschikken. Ondanks een punch van Boogerd, waardoor een kopgroep van vijf coureurs werd gevormd, kwam de achtervolgende groep weer terug en werd de wedstrijd beslist in een sprint tussen ongeveer 20 renners. Hierin hield Freire zijn concurrenten Zabel en Paolini achter zich. Hij zou daarna nog veel wedstrijden winnen, maar nooit meer het WK.

Foto: Archief Cor Vos 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | De brug en de wind! Alles wat je moet weten over etappe 2: Roskilde-Nyborg

Parkoers Analisten, ploegleiders en ook renners waren er na de Tourpresentatie al praktisch zeker van....

Uitzinnige Lefevere: ‘Ik ben blij dat de kranten morgen niet geel zullen kleuren voor Jumbo, maar voor ons’

Na afloop verscheen Lefevere voor de camera's van Sporza. "Wat kan ik zeggen? Niks...

Yves Lampaert realiseert zijn droom: ‘Ik win een tijdrit en geel in de Tour, als boerenzoon uit België’

Lampie die de proloog en de eerste gele trui van de Tour wint? Dat...

Van der Poel grapt met Pogacar: ‘Goede banden in de regen?’

De tijdrit in Kopenhagen werd zeker voor de grootste kanshebber gereden in natte omstandigheden....

Meer zoals dit

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...