HomeRetroRetro: Boonen grijpt regenboogtrui na spannende finale

Retro: Boonen grijpt regenboogtrui na spannende finale

België in de ban van Tom Boonen.

Precies twaalf jaar geleden werd Tom Boonen wereldkampioen in Madrid. In de finale zag dat er in eerste instantie niet naar uit, maar in de laatste kilometer wist het peloton zes aanvallers toch nog terug te pakken. Vervolgens hield de Belg in de spurt iedereen achter zich.

“Het kan nog altijd voor Tom Boonen. Hij moet nu wel een beetje naar voren worden gebracht, want Bettini gaat zo aanzetten. Boonen zit in het wiel van Valverde. Valverde zet zich recht en Boonen komt eruit. Boonen pakt nu over. Tommeke, Tommeke, Tommeke wat doet je nu? Tom Boonen gaat wereldkampioen worden, Tom Boonen gaat wereldkampioen worden! Tom Boonen is wereldkampioen, niet te geloven. Vijftig meter op kop en het is genoeg.”

Dit waren de woorden van Michel Wuyts tijdens de laatste meters van het WK. De woorden van de Sporza-coryfee zijn voor de eeuwigheid, want Boonen bracht wielerminnend België die septemberdag in verroering met zijn zege in Madrid. Zeker ook, omdat het er in de slotfase helemaal niet naar uitzag dat een sprint het pleit zou beslechten. Een kopgroep van zes ging de laatste kilometer in met een lichte voorsprong. De namen: Paolo Bettini, Koos Moerenhout, Michael Boogerd, Gorazd Stangelj, Alexandre Vinokourov en Marcos Serrano.

In dienst van Boonen deed Nick Nuyens echter beestenwerk waardoor het peloton nog terug kon komen. Boonen beantwoordde het werk van zijn landgenoten met een snedige sprint. Vanuit het wiel van Alejandro Valverde reed Boonen zich de geschiedenis is. De Spanjaard moest in eigen land genoegen nemen met zilver. Het podium werd vervolledigd door de Fransman Anthony Geslin.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

8 Redenen waarom de Alpe d’Huez de meest overgewaardeerde klim ooit is

Komend weekend wordt de Marmotte verreden, de legendarische cyclo die finisht op de al even legendarische Alpe d'Huez. Volgens onze redacteur de meest overgewaardeerde beklimming die er is.

Plugge reageert op vertrek Roglic: ‘Ik heb te veel respect voor Roglic om hem iets in de weg te staan’

Het zal even wennen worden. Primoz Roglic zal in 2024 niet meer in het...

Primoz Roglic over vertrek bij Jumbo-Visma: ‘Het is beter voor beide partijen’

Primoz Roglic heeft op indrukwekkende wijze Giro dell'Emilia op zijn naam geschreven. De Sloveen...

🎥 Evenepoel en Van der Poel krijgen nieuw speeltje, Kopecky in regenboogtrui op bierfiets

Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step zijn volop aan het onderhandelen over een megafusie, maar Remco...

Meer zoals dit

Terugblikken: de eerste regenboogtrui van Marianne Vos in 2004

Een wielerlegende dient zich aan in Verona.

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...