Magistrale Mathieu van der Poel leidt wereldbeker Waterloo van start tot finish

Na een indrukwekkende solo van een uur tekent Van der Poel voor zijn tweede wereldbekerzege dit seizoen.

Magistrale Mathieu van der Poel leidt wereldbeker Waterloo van start tot finish

Mathieu van der Poel heeft in Amerika opnieuw een masterclass veldrijden gegeven. In Waterloo won de Nederlander van Beobank - Corendon de tweede wedstrijd om de wereldbeker. Van der Poel was veruit de beste en soleerde van start tot finish naar de zege.

Een week na de openingsmanche in Iowa City had het veldritcircus zich naar Waterloo, Wisconsin verplaatst. In uitermate warme omstandigheden was de holeshot voor Mathieu van der Poel. De winnaar van de eerste wereldbeker van het seizoen vertrok als een speer en zijn voorsprong bedroeg direct enkele seconden. Aan het einde van ronde één bedroeg zijn voorsprong op de eerste achtervolgers al elf tellen. De vogel was gevlogen.

Wereldkampioen Wout van Aert had opnieuw geen droomstart. Hij kwam al op meer dan een halve minuut door als 22e en was dus op achtervolgen aangewezen. De kopman van Crelan - Charles zou uiteindelijk op bijna een minuut van de dagwinnaar zevende worden. 

Van der Poel leek de verzengende hitte niet te voelen en bleef de pedalen geselen op weg naar de zegebloemen. Een dikke halve minuut achter de oppermachtige Nederlander streed een groep van vier om het hoogst haalbare: de tweede plaats. Telenet - Fidea-renners Corné van Kessel en Daan Soete hadden het numerieke overwicht, maar Michael Vanthourenhout (Marlux - Napoleon Games) en Tim Merlier (Crelan - Charles) boden het nodige weerwerk.

Uiteindelijk waren het echter de renners van Telenet - Fidea die samen op het podium belandden. De twee wisten zich in de slotronde van hun concurrenten af te scheiden en mochten sprinten om de tweede plaats. Van Kessel toonde zich hierin net iets sneller dan zijn Belgische ploeggenoot Soete.

In de stand om de wereldbeker heeft Van der Poel na twee manches de maximale 160 punten verzameld. Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels zijn de dichtste belagers van de Nederlander in dit klassement. Zij verzamelden ieder 110 punten en hebben daarmee al een flinke achterstand op de troef van Beobank - Corendon, die dit seizoen voorlopig al zijn crossen wist te winnen.

Top tien Wereldbeker Waterloo

1. Mathieu van der Poel

2. Corné van Kessel

3. Daan Soete

4. Michael Vanthourenhout

5. Tim Merlier

6. Kevin Pauwels

7. Wout van Aert

8. Toon Aerts

9. Quinten Hermans

10. Tom Meeusen

Foto: Archief Cor Vos