WK: Elena Pirrone soleert naar de dubbel

Na de individuele tijdrit wint de Italiaanse ook de wegrit.

WK: Elena Pirrone soleert naar de dubbel

In de wegrit voor junior vrouwen is de wereldtitel naar Elena Pirrone gegaan. Na een aanval op dertig kilometer van de meet soleerde de Italiaanse op indrukwekkende wijze naar de wereldtitel. Hiermee realiseerde Pirrone de dubbel. Afgelopen week was ze namelijk ook al de beste in de individuele tijdrit. De Deense Emma Jorgensen werd tweede. Letizia Paternoster werd derde namens de Italiaanse selectie.

Al in de openingsronde reed Emma Jorgensen weg uit het peloton. Na de eerste beklimming van Salmon Hill reed deze weg van de meute in de afdaling. Ze kreeg een maximale voorsprong van veertig seconden, maar aan de voet van de tweede klim van de dag werd ze weer gegrepen. Ondertussen stond de deur achteraan wagenwijd open. De ene na de andere renster moest de rol lossen.

In de voorlaatste ronde opende Madeleine Fasnacht. De enige aanwezige Australische, woensdag al derde in de tijdrit, kreeg echter niet veel ruimte. Even later werd ze gecounterd door Elena Pirrone. De wereldkampioene tijdrijden kreeg meer ruimte. Pirrone mocht de slotronde aanvangen met een voorsprong van veertien seconden op de achtervolgende groep, waar de Nederlandse rensters geen onderdeel meer van uitmaakten.

Op de laatste Salmon Hill deed de Oekraïense Olga Hulynych een ultieme poging om de Italiaanse te achterhalen. Mede met dank aan ploeggenote Letizia Paternoster, die in de achtergrond het betere verdedigingswerk verzorgde, wist Pirrone haar voorsprong echter te behouden. Ze bleef stug doorrijden en had in de laatste rechte lijn genoeg tijd om een feestje te vieren.

In de achtergrond werd er gesprint om de resterende medailles. Emma Jorgensen won twaalf seconden na de binnenkomst van Pirrone de sprint voor de tweede plaats. Letizia Paternoster maakte het feestje van de Squadra Azzura compleet door naar de bronzen medaille te sprinten.

Foto: Cor Vos