Groningen en Drenthe richten pijlen op WK 2023

De Noord-Nederlandse provincies hopen de wereldkampioenschappen wielrennen naar Nederland te halen.

Groningen en Drenthe richten pijlen op WK 2023

Groningen en Drenthe zijn voornemens de WK Wielrennen van 2023 te organiseren. De twee Noord-Nederlandse provincies zijn van plan om een bid in te dienen bij de UCI. Dat maakte de Stichting Cycling Championships Northern Netherlands woensdag bekend.

Oud-schaatster (en ex-wielrenster bij DSB) Renate Groenewold lobbyde namens de stichting bij de Internationale Wielerunie. "Daar kwam uit dat een toewijzing aan Nederland het meest kansrijk is in 2023", vertelde Groenewold. In december 2016 lieten we al weten het magische jaartal 2020 los te laten. Het verschaft ons de tijd om de juiste voorbereidingen te treffen en partijen te laten aanhaken en goede programma’s voor 2023 te ontwikkelen. We kunnen nu opschalen om ons kandidaat te gaan stellen."

Momenteel is de stichting het WK 2023 ‘droog’ aan het organiseren. "Dit houdt in dat we het parcours van alle wedstrijden in kaart brengen en tevens inzicht krijgen in de kosten die ermee gemoeid zijn. Transparantie en inzicht in alle kosten en risico’s is voor de stichting en de stakeholders cruciale informatie om in het voorjaar van 2018 een zorgvuldig besluit te kunnen nemen over de indiening van het bid", aldus vicevoorzitter Jan de Vries.

De stichting zal tegen die tijd ook meer duidelijkheid hebben over met welke partijen dit 8-daagse wielerevenement en het bijbehorend activatieprogramma georganiseerd wordt. "We sturen op een optimale samenwerking tussen publieke en private partijen."

De laatste keer dat de WK in Nederland werd georganiseerd was in 2012, toen de provincie Limburg gastheer was van het evenement.

Foto: Cor Vos