Voorbeschouwing: WK tijdrit elite vrouwen | 21,1 kilometer

Een oranje feestje in de individuele tijdrit voor vrouwen? Wieler Revue blikt vooruit op de proef tegen de klok.

Voorbeschouwing: WK tijdrit elite vrouwen | 21,1 kilometer

Na de hitte van Doha vorig jaar is het voor circus 'WK wielrennen' aangenaam verpozen in het Noorse land. Bergen vormt een prachtig decor voor een week vol adembenemende wielersport. Adembenemend voor zowel fans als renners. De vrouwen starten even na half vier in hun jacht op een plaats in de annalen van de wielersport. Wie zijn de kanshebbers en op welk parkoers wordt er gestreden? Wieler Revue kijkt vooruit.

Historie

De tijdrit stond in 1994 voor het eerst op het programma tijdens de wereldkampioenschappen. De winnaar? Nee, niet Jeannie Longo of Leontien van Moorsel. Het was Karen Kurreck die met het eerste goud aan de haal ging. Daarna brak evenwel het tijdperk Longo - Van Moorsel aan. De Française spant met vier regenboogtruien in haar prijzenkast de kroon. Voorlopig is er van de nog actieve rensters niemand die bij haar in de buurt komt. 

Laatste tien winnaars

2007: Hanka Kupfernagel

2008: Amber Neben

2010: Emma Pooley

2011: Judith Arndt

2012: Judith Arndt

2013: Ellen van Dijk

2014: Lisa Brennauer

2015: Linda Villumsen

2016: Amber Neben

Stikkapot, maar wel met een tweede wereldtitel op zak; Amber Neben was vorig jaar de beste in Doha.

Parkoers

Het is voor de vrouwen geen al te lange onderneming. 21,1 kilometer, oftewel één grote ronde over het parkoers in en om Bergen. Kasseitjes, twee tunnels en een aantal listige bochten, maar ook stukken om even lekker door te kunnen trekken. De Birkelundsbakken is het voornaamste obstakel. Dit korte klimmetje van 1,4 kilometer lijkt de tijdrit te kunnen maken of breken. Toch loopt het ook op de rest van het rondje op en af. Het zal, met andere woorden, flink afzien worden.

Favorieten

Is er een Nederlands feestje in de maak? Alle kans, want de afvaardiging van de KNWU kan zomaar eens het volledige podium bezetten aan het eind van de tijdrit. 

Wij denken voor de wereldtitel allereerst aan Annemiek van Vleuten. Het was al een zeer goed seizoen voor de renster van Orica - Scott met twee ritzeges in de Giro Rosa, de Boels Rental Ladies Tour, La Course en nog een hoop andere prachtige prestaties. Maar op de wereldkampioenschappen wil Van Vleuten ook scoren. Dat kan allereerst in de tijdrit, waar de nationaal kampioene op deze discipline volgens ons de te kloppen vrouw is.

Ellen van Dijk staat ook hoog op het lijstje der favorieten. Zij weet al hoe het is om een wereldkampioenschap te winnen. In 2013 won ze namelijk de proef tegen de klok in Firenze. Kan ze dat nu weer? Een medaille lijkt alvast bijna een zekerheidje voor de Europees kampioene. Maar de renster van Team Sunweb zal ongetwijfeld niet tevreden zijn met een medaille. Van Dijk wil winnen. En dat kan ze. Punt.

Is er nog een Nederlandse kaper op de kust? Jazeker, want ook Anna van der Breggen zou er zomaar met de overwinning vandoor kunnen gaan. We zouden haar bijna vergeten, maar ondanks dat is ze zeker een kanshebber op eremetaal. Van der Breggen beleeft eveneens een droomseizoen. Zo won ze de Ardense Tripel en zegevierde ze in de Giro Rosa. Een mens zou voor minder tekenen. In deze listige tijdrit zou ze ook met de besten mee moeten kunnen komen. Maakt dit goudhaantje van Boels - Dolmans een oranje podium compleet?

Zeker is dat allerminst. De concurrentie is namelijk ook niet gering. Denk aan de sterke ex-wereldkampioenen Lisa Brennauer en Linda Villumsen, maar ook de Belgische Ann-Sophie Duyck kan misschien hoge ogen gooien. En wat te denken van titelverdediger Amber Neben. Kan de Amerikaanse nog eens uithalen? Of kan Lauren Stephens misschien net als eerder dit seizoen de concurrentie verrassen? De tijd zal het leren.

*****

Annemiek van Vleuten

****

Ellen van Dijk, Linda Villumsen

***

Anna van der Breggen, Olga Zabelinskaya, Amber Neben

**

Lisa Brennauer, Lauren Stephens, Ann-Sophie Duyck, Katrin Garfoot

*

Ashleigh Moolman - Pasio, Trixi Worrack, Karol-Ann Canuel, Pernille Mathiesen, Elisa Longo Borghini

Het bal wordt op 15.35 uur geopend door Lauren Stephens. Anderhalve minuut later gaat Anna van der Breggen als eerste Nederlandse van start. Rond 16.54 uur gaat uittredend kampioene Amber Neben als laatste van start. De wedstrijd wordt uitgezonden bij NOS, Eurosport en Sporza.

Foto's: Cor Vos, Organisatie WK Bergen