HomeNieuwsEindstreep: met vandaag Mikkel Bjerg, Dylan van Baarle en Wouter Wippert

Eindstreep: met vandaag Mikkel Bjerg, Dylan van Baarle en Wouter Wippert

Wat gebeurde er vandaag in de wielerwereld?

Ook op maandag koers tijdens de wereldkampioenschappen. Met vandaag dominerende Italiaanse vrouwen bij de tijdrit voor junioren en een talentvolle Deen bij de chronorace voor mannelijke beloften. 

Pas 18-jarige Bjerg maakt grote indruk

Mikkel Bjerg heeft zich gekroond tot wereldkampioen tijdrijden voor beloften. De pas 18-jarige Deen was een klasse apart, want nummer twee en drie Brandon McNulty en Corentin Ermenault gaven meer dan een minuut toe. 

De beloftenrenners werden in vier groepen het ruim 37 kilometer lange parkoers opgestuurd. Met onder anderen Nathan Van Hooydonck (BMC) en Remi Cavagna (Quick Step-Floors) stonden er ook enkele WorldTour-renners aan de start. Zij stalen echter niet de show, want die rol was weggelegd voor Mikkel Bjerg, een pas 18-jarige Deen die vorig jaar tweede werd op het wereldkampioenschap tijdrijden voor junioren. Bjerg deed 47 minuten en 6 seconden over de race tegen de klok.

De Amerikaan McNulty kwam nog enigszins in de buurt, maar ook de wereldkampioen bij de junioren van vorig jaar moest ruim een minuut toegeven op Bjerg. Een favoriet als Callum Scotson kwam ook in de verste verte niet in de buurt van Bjerg, die lang in de hotseat moest vertoeven.

Wachten in de hotseat

Het wachten was op de laatste negen renners, met onder meer favorieten als Scott Davies, Neilson Powless en Kasper Asgreen. Powless, kersverse aanwinst van Team LottoNL-Jumbo, toonde aan een goede tijdrit te hebben, want hij zette bij het eerste tussenpunt de snelste tijd neer. Het toptalent kon dit desondanks niet volhouden, waardoor snel duidelijk werd dat de tijd van Bjerg een brug te ver was voor de laatst gestarte renners.

Zelfs landgenoot en topfavoriet Asgreen kon Bjerg allerminst bedreigen, waardoor het lange wachten beloond werd met de hoogste positie op het podium. Door de imponerende Bjerg was vooral de strijd om de zilveren en bronzen medaille interessant. Een hoop renners mengden zich in die strijd, waaronder Wirtgen, Powless, Ermenault en de Belg Senne Leysen. 

Powless leek samen met McNulty de beste papieren te hebben voor de dichtste ereplaatsen, maar hij kreeg net na het klimmetje te maken met materiaalpech. Doordat hij vervolgens zijn blik naar beneden had gericht viel hij over het voetje van een dranghek. McNulty verzekerde zich mede daardoor van de tweede plek, de derde plaats ging na een ongekend spannende slotfase naar Ermenault. 

WK Bergen: Pirrone zegeviert in juniorentijdrit bij de vrouwen

Elena Pirrone is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden voor junioren bij de dames. De Italiaanse werd eerder dit seizoen al Europees kampioene. De tweede en derde plaats gingen naar respectievelijk Alessia Vigilia en Madeleine Fasnacht. 

Van Baarle naar Team Sky

Dylan van Baarle had al een contractverlenging getekend bij Cannondale-Drapac, maar na de sponsorperikelen was hij vrij om te gaan. Daar maakt de Voorburger nu gebruik van door het Amerikaanse team achter zich te laten en een contract te tekenen bij Team Sky. 

Van Baarle wordt door zijn nieuwe team omschreven als een van de absolute toppers in het Vlaamse werk voor de komende jaren. “Ik kijk heel erg uit naar de komende twee jaar. Het is een droom die uitkomt om voor dit team te koersen en ik denk dat het een volgende stap in mijn loopbaan is. Ik heb tegen Team Sky gekoerst de laatste vier jaar en je kunt zien dat het het beste team in het peloton is. Ik denk dat ik hier heel goed pas.”

“Ik hoop goed te presteren in de voorjaarsklassiekers”, gaat de hardrijder verder. “Maar ik denk ook dat ik goede klassementen kan rijden in kleinere etappekoersen. Ik heb een goede tijdrit, dus dat is ook een van mijn doelen voor volgend jaar. Ik wil laten zien dat ik niet alleen een klassiekerrenner ben. Ik denk dat Team Sky de juist plek is om me daarbij te helpen.”

Transfer Wippert naar Roompot-Nederlandse Loterij bevestigd

Wouter Wippert zal volgend seizoen het tenue dragen van Roompot-Nederlandse Loterij. De sprinter komt over van Cannondale-Drapac. Wippert is de derde aanwinst van het pro-continentale team. Eerder al maakten Jan-Willem van Schip en Hartthijs de Vries de overstap naar Roompot-Nederlandse Loterij.

“Volgend seizoen wil ik nog vaker om overwinningen kunnen sprinten. Mijn keuze voor Roompot-Nederlandse Loterij is daarom een zeer bewuste”, laat Wippert weten. “Het veelzijdige wedstrijdprogramma dat zij rijden biedt veel kansen voor mij. De afwisseling met zowel WorldTour-wedstrijden als kleinere koersen gaat hopelijk zorgen voor perfecte mogelijkheden om de volgende stap in mijn loopbaan te zetten.”

Wippert won dit seizoen drie keer, namelijk twee etappes in de Tour of Alberta en Omloop van het Waasland. Maar de leiding van zijn nieuwe team heeft er vertrouwen in dat hij volgend jaar vaker zijn handen de lucht in kan steken. “De positieve woorden en het geloof dat Jean-Paul van Poppel en teammanager Michael Zijlaard in mij hebben geven mij veel vertrouwen. Ik denk dat wij volgend jaar een sterke ploeg krijgen die in meer wedstrijden om de zege kan gaan strijden.”

Dumoulin: ‘Ik was qua niveau een van de zes dit keer’

Team Sunweb voegde zondag nog maar een hoofdstuk toe aan het toch al zo succesvolle seizoen. Zowel de mannen als de vrouwen kroonde zich tot wereldkampioen ploegentijdrit. Voor Tom Dumoulin kan het begin van het wereldkampioenschap in Bergen alvast niet meer stuk.

“Ik had het idee dat we helemaal niet op dat bovenste treetje thuishoorden”, lachte Dumoulin na afloop bij de NOS. “Ik wist dat we goed zouden rijden, want we hadden echt een goede ploeg. We hadden wat meer klimmende tijdrijders geselecteerd omdat het best heuvelachtig was. Voor het eerst in die jaren was er weinig verschil tussen de renners. Andere keren stak onder anderen ik er bovenuit, maar dit jaar niet. Nu was ik gewoon een van de zes. Dat maakt blijkbaar zo veel verschil.”

Met Wilco Kelderman, Michael Matthews en het trio talenten Sam Oomen, Lennard Kämna en Soren Kragh Andersen raasde Dumoulin door de straten van Bergen. “Het was superspannend, echt ongelooflijk. De eerste tien kilometer moest ik er even in komen. Toen dacht ik: wow, we gaan wel heel hard. Maar ik voelde me goed. We waren zes buffels en dan heb je ook nog jonge gasten als Sam Oomen en Lennard Kämna, die geloof ik pas twintig is. Die rijden gewoon goed met ons mee.”

Van Vleuten verlengt contract bij Orica-Scott met twee jaar

Annemiek van Vleuten zal twee jaar langer te bewonderen zijn in het shirt van Orica-Scott. De winnares van La Course zegt zich thuis te voelen bij het Australische team en dus was het een makkelijke keuze.

“Dit was mijn beste seizoen ooit. Het team geeft me al de steun en vrijheid die ik nodig heb. Ik geniet meer van wielrennen dan ik ooit heb gedaan. De sfeer bij Orica-Scott is een van de redenen waarom ik me zo goed voel. Ik had nooit gedacht dat ik kon meedoen voor algemene klassementen. Gene Bates daagde me vorig jaar uit om nieuwe doelen te stellen en me te richten op de Giro Rosa.”

Hoewel Van Vleuten inmiddels 34 is, blijft ze zich nog steeds ontwikkelen. “Ik heb me ontwikkeld naar een klassementsrenster, wat komt door het team en mijn ploeggenoten. Nu kijk ik er naar uit wat ik volgend jaar kan bereiken.”

Foto’s: Cor Vos 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...