Retro: Anna van der Breggen pakt Europese titel

Dag op dag één jaar geleden stond er geen maat op Anna van der Breggen op het Europees kampioenschap in Plumelec.

Retro: Anna van der Breggen pakt Europese titel

Dag op dag één jaar geleden stond er geen maat op Anna van der Breggen op het Europees kampioenschap in Plumelec. De Nederlandse nam in de slotkilometer resoluut de kop en stond die niet meer af.

Anna van der Breggen verzekerde zich eerder al van goud in de Olympische wegrit in Rio en ook op het Europese kampioenschap een maand later is er niets tegen te beginnen. Op het 109 kilometer tellende parkoers brak de wedstrijd pas laat open. Met nog 50 kilometer te gaan stak Lucina Brand het vuur aan de lont. De Zuid-Hollandse ging in het offensief en kreeg enkele rensters mee in haar zog.

Een grote voorsprong kregen de vluchters echter nooit toebedeeld waardoor Brand zich genoodzaakt voelde om het alleen te proberen. Een eervolle poging, maar op 14 kilometer van de streep was ook haar liedje uitgezongen. Op de slotklim was het de Poolse Niewiadoma die als eerste versnelde en het pak uitdunde. Vier rensters sloten aan, onder hen ook Van der Breggen. Die laatste zette de sprint van ver aan en hield stand, al kwam Niewiadoma nog stevig opzetten.

Foto: Cor Vos