Retro: Omega Pharma-Quick Step en Specialized-Lululemon zegevieren op eerste WK ploegentijdrit

Vijf jaar geleden werden in Valkenburg de eerste wereldkampioenschappen ploegentijdrit verreden.

Retro: Omega Pharma-Quick Step en Specialized-Lululemon zegevieren op eerste WK ploegentijdrit

44 verschillende mannen- en vrouwenteams namen vijf jaar geleden deel aan de allereerste wereldkampioenschappen ploegentijdrit. Zuid-Limburg had de primeur en zodoende streden de verschillende ploegen op een flink geaccidenteerd parkoers om de prijzen. 

Nadat eerst alle continentale teams van het startpodium vertrokken waren, was het na een dik uur wachten de beurt aan de grote ploegen. Rabobank was het eerste team dat een gevaarlijke tijd wegzette, maar BMC en Orica-GreenEDGE denderden al snel over de tijd die de Nederlanders hadden gereden heen.

Echter deed Omega Pharma-Quick Step daar nog een klein schepje bovenop: met een minimale voorsprong van drie seconden op BMC kroonde de Belgische formatie van onder anderen Niki Terpstra en Tom Boonen zich tot de allereerste wereldkampioen op de ploegentijdrit. Orica-GreenEDGE finishte als derde op 47 seconden, terwijl Rabobank door het voortijdig uitvallen van Wilco Kelderman uiteindelijk als nummer vijf finishte.

Vrouwen

Bij de vrouwen was het de Amerikaanse Specialized-Lululemon-formatie die zegevierde op het nieuwe WK-onderdeel. De ploeg van Ellen van Dijk en Evelyn Stevens snelde naar een toptijd. De vrouwenploeg van Rabobank had wat pech en daardoor zat er voor hen niet meer in dan een vierde plek. 

Foto: Cor Vos