HomeNieuwsEindstreep: Colbrelli en Mads Pedersen zegevieren, Kwiatkowski en Wellens klaar voor WK

Eindstreep: Colbrelli en Mads Pedersen zegevieren, Kwiatkowski en Wellens klaar voor WK

Het belangrijkste wielernieuws van de dag.

Het belangrijkste wielernieuws van de dag gemist? Lees het dan terug in de Eindstreep.

Colbrelli buitencategorie in Coppa Bernocchi

Sonny Colbrelli won met overmacht de sprint in de Coppa Bernocchi. Hij liet de tegenstand in een kleine groep kansloos. Het Italiaanse najaar werd gisteren door Michael Albasini op gang getrapt met de zege in de Coppa Agostoni. Daags nadien stond met de Coppa Bernocchi alweer de volgende herfstklassieker – het is toch al bijna herfst! – op het programma. Met Daniele Bennati, Sonny Colbrelli, Filippo Pozzato en Elia Viviani stond er behoorlijk wat tricolore-volk van adel aan de start.

Patrick Gamper en Filippo Ganna konden tot diep in de finale als duo aan kop blijven, maar de Oostenrijker werd als laatste ingelopen op een zucht van de streep in Legnano. Het werd een sprint, waarin Sonny Colbrelli de snelste bleek.

Pedersen wint, Hofstede derde in Denemarken

Mads Pedersen won in zijn eigen Denemarken de derde etappe van de Ronde van zijn land. Hij neemt de leiderstrui over van naamgenoot Casper Pedersen. De wind was gaan liggen, de storm was voorbij: er kon weer gekoerst worden in Denemarken. En belangrijker nog: het peloton wilde fietsen. Gisteren werd de tweede etappe geannuleerd nadat het peloton massaal had geweigerd te koersen vanwege de aanhoudende wind.

Nadat een kopgroep van zes werd ingelopen, was in aankomstplaats Vejle een lokaal rondje gepland. Met daarin een steile slotklim, de klassieke aankomst in Vejle, die het peloton vaak uiteen sloeg. Onder meer Pieter Weening probeerde het in de voorlaatste ronde. Ook een aanval van ploeggenoot Elmar Reijnders bracht geen zoden aan de dijk. Maar alles kwam bijeen voor een sprint bergop. Een kolfje naar de hand van Mads Pedersen. Lennard Hofstede werd knap derde.

Wellens met goed gevoel naar wereldkampioenschap na zege op Citadel van Namen

Met groot vertoon van macht won Tim Wellens de GP Wallonie. Op de Citadel van Namen had de renner van Lotto Soudal bijna anderhalve minuut voorsprong op de nummer 2, ploeggenoot Tony Gallopin. Blijdschap dus bij de getalenteerde Wellens (26), van wie nog altijd iedereen ervan is overtuigd dat hij een topkoers moet kunnen winnen. De afgelopen zomer verliep niet ideaal voor de aanvaller pur sang, want in de Tour de France werd opnieuw duidelijk dat Wellens niet goed tegen de hitte kan.

Vorige week in de Canadese eendagsklassiekers liet de Vlaams Limburger zich echter weer goed zien. “Ik voelde me daar goed en ben blij dat ik die goede vorm hier kon bevestigen”, reageerde Wellens achteraf in een persbericht van Lotto Soudal. “We kwamen met drie leiders aan de start, maar ik wilde graag mijn eigen kans gaan”, legde de dit jaar inmiddels vijfvoudig winnaar uit. “Ik viel aan, reed een tijdrit en Tiesj (Benoot, 4de) en Tony (Gallopin, 2de) stopten perfect af in de achtervolgende groep.”

En nu? Wellens maakt deel uit van de negenkoppige Belgische selectie voor de wegrit op de wereldkampioenschappen in het Noorse Bergen. En als het daar gaat regenen, kun je sowieso op hem rekenen. “Ik heb hard getraind in functie van deze periode”, blikt Wellens vooruit. “Ik trek met een heel goed gevoel naar het wereldkampioenschappen en hoop deze goede vorm te kunnen omzetten in enkele goede resultaten.”

Kwiatkowski over WK: ‘Wil een duel met Sagan, want dan is de koers hard geweest’

Michal Kwiatkowski zou graag een rechtstreeks duel tegen Peter Sagan uitvechten om de wereldtitel in Bergen. Dat vertelde de Pool aan Cyclingnews. “Hij heeft mij net wat vaker verslagen, maar dat was wel wanneer ik minder mee deed om de overwinning”, zegt Kwiato. “Ik weet hoe ik Peter kan verslaan.”

Het parkoers in Bergen? “Het kan heel zwaar zijn, maar dat ligt aan het koersverloop. En dat kun je helaas nu nog niet uittekenen.” De Pool hoopt in ieder geval niet met John Degenkolb of Alexander Kristoff naar de streep te gaan. “Dat zijn de echte snelle mannen. Maar als ik met Sagan in duel kan, dan betekent het dat we een harde koers hebben gehad. Ik hoop op dat scenario.”

Ploegleider Orica-Scott: ‘Zwaarste WK-parkoers voor TTT ooit’

Volgens Matthew White, ploegleider van Orica-Scott, is er nog nooit een parkoers voor een ploegentijdrit uitgetekend dat zwaarder was dan dat van het wereldkampioenschap in Bergen. Dat vertelde de Australiër aan Cyclingnews voorafgaand aan de wereldkampioenschappen. Zondag vindt de ploegentijdrit voor zowel de mannen als vrouwen plaats.

“Het is de zwaarste ploegentijdrit die ik ooit zag”, zegt White. “Er zitten wat korte klimmetjes in en met nog dik tien kilometer te gaan hebben we een beklimming die op sommige momenten 12 of 13 procent steil is. Waanzinnig.” Zwaarder nog dan de ploegentijdrit in de Tour de France van 2015 die aankwam op de Côte de Cadoudal in Plumelec? “Zeker. Ik denk dat we nog nooit zoveel kilometers bergop in een TTT hebben gezien. Niet in de Tour, niet in de Giro en niet in de Vuelta.”

Aru: ‘Dubbel Tour-Vuelta slopend en stressvol’

Fabio Aru vindt het combineren van de Tour de France en de Vuelta a España ontzettend zwaar en stressvol. Dat vertelde de Italiaan aan La Gazzetta dello Sport. “Het is slopend en het is bijna niet te doen”, zegt de winnaar van de vijfde etappe in de Tour in de roze Italiaanse sportkrant. “Ik had de Giro en Vuelta al eens gecombineerd, maar dat is niet te vergelijken. Je hebt dan veel meer rust.”

Toch reed Aru de Vuelta uit, ondanks de vermoeidheid. “Ik heb me getoond als professional. Ik was er voor de ploeg en voor de fans. Ik hou er niet van om ergens aan te beginnen en het dan niet af te maken. Ik word goed betaald, dus moet gewoon koersen.” Kijkt hij nog ergens naar uit? “Naar de Ronde van Lombardije vooral. En dan denken we daarna wel weer aan 2018.”

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Meer zoals dit

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...