Eindstreep: De solo van Wellens, De sprint van Albasini en de transfermolen

Vandaag in de eindstreep: Tim Wellens, Michael Albasini, Wouter Wippert, Gianluca Brambilla, Martijn Keizer en Jerome Ba...

Eindstreep: De solo van Wellens, De sprint van Albasini en de transfermolen
  • Tim Wellens Tim Wellens
  • Michael Albasini Michael Albasini
  • Gianluca Brambilla Gianluca Brambilla

Het seizoen van de najaarsklassiekers is begonnen, en met het WK om de hoek was er vandaag veel wielernieuws te melden. In deze editie van de Eindstreep lees je alles over de Coppa Agostoni, De Grand Prix van Wallonie en de afgelaste Ronde van Denemarken.

Wellens soleert naar zege in Wallonie

Met groot machtsvertoon heeft Tim Wellens vandaag de zege gepakt in de semi-klassieker GP van Wallonie. De Belg ontsnapte na een harde koers uit een kopgroep met favorieten als Jan Bakelants en Dylan Teuns. Op de Citadel van Namen kwam Wellens met ruime voorsprong op teammaat Tony Gallopin als winnaar over de meet. Cofidis-rijder Julien Simon nam de derde plaats in beslag en voorkwam daarmee een volledig podium voor Lotto Soudal. 

Baugnies na crash met rugletsel in ziekenhuis

Al vroeg in de wedstrijd van de Grand Prix van Wallonie ging het mis met Wanty Groupe Gobert renner Jerome Baugnies. In een afdaling reed hij op een signaalpost waarop hij met hoofd en rugletsel per helikopter naar het ziekenhuis in Luik werd gebracht. Daar werd Baugnies direct geopereerd aan een gebroken borstwervel. Zijn team meldt dat de toestand van Baugnies stabiel is. 

Sprintzege voor Albasini in Coppa Agostoni

De Coppa Agostoni is de eerste wedstrijd van een Italiaans tweeluik aan najaarsklassiekers en op het heuvelachtige parkoers maakten de renners er een aantrekkelijke wedstrijd van. Marc Padun en Egan Bernal kleurden de slotfase met een lange ontsnapping, maar bleven desondanks niet vooruit. In de straten van Lissone liep de koers uit op een massasprint met een uitgedund peloton. Michael Albasini maakte hierin zijn favorietenrol waar door in de sprint Marco Canola en Francesco Gavazzi met ruim verschil te kloppen. 

Tweede etappe Ronde van Denemarken afgelast

De tweede etappe zou een zware beproeving worden voor elke renner die de windkaart vooraf had bekeken. De regen maakte het er ook niet makkelijker op. Sjoerd van Ginneken sprong mee met een kopgroep van vier renners om de waaiers voor te blijven, terwijl Nacer Bouhanni al vroeg de warmte van de auto opzocht. De harde wind maakte het echter niet langer vertrouwd om door te rijden en dus werd de tweede etappe, na enkele keren te zijn geneutraliseerd, volledig afgelast. Morgen gaat de Ronde van Denemarken door met de derde etappe. 

Transfermolen op volle gang

In de transfermolen van het professionele wielrennen waren de Nederlanders vandaag vertegenwoordigd. Zo is er geen plaats meer voor Martijn Keizer bij LottoNL Jumbo, en krijgt Wouter Wippert volgend jaar bij Roompot NL Loterij de kans om voor meer overwinningen te gaan. Bij Quickstep vertrekt de ervaren Gianluca Brambilla om het klimteam van Bauke Mollema te komen versterken bij Trek-Segafredo. Voor hem in de plaats heeft de ploeg van Lefevere het Britse talent James Knox binnen gehaald. Bij de andere Belgische ploeg Lotto Soudal is Bjorg Lambrecht vastgelegd. De jonge renner werd vandaag negende in de Grand Prix Wallonie, bij zijn eerste wedstrijd tussen de profs. 

Foto: Cor Vos