Retro: Zabel wint in Ronde van Spanje, terwijl wereld in brand staat

Die dag dat er andere zaken speelden dan wielrennen.

Retro: Zabel wint in Ronde van Spanje, terwijl wereld in brand staat

Erik Zabel boekte in zijn loopbaan acht zeges in de Vuelta a España. Degene die hem waarschijnlijk het meest is bijgebleven? Die van zestien jaar geleden op deze dag, toen terroristen huishielden in New York en Washington D.C.

De volgende dag stond er gewoon weer een etappe op het programma, naar Lagos de Covadonga. Alsof er niets was gebeurd, alsof de wereld niet in brand stond. Ook op de bewuste dag zelf fietste het peloton door Spanje, van León naar Gijon. Maar weinig mensen zullen aan de vierde etappe van de Vuelta a España van 2001 denken als ze terugdenken aan die bewuste 11 september. De beelden van de aanslagen op het World Trade Center in New York en op het Pentagon in Washington D.C. zitten bij velen in het geheugen gegrift, de derde overwinning van Zabel die Ronde van Spanje niet.

In een sprint legde de Duitser Oscar Freire en Sven Teutenberg erop. Nederlands succes was er ook in de wielerwereld. Hoewel miniem, maar Karsten Kroon mocht die dag het podium op als leider in de strijd om de bergtrui. Al was alles relatief geworden.  

Foto: Cor Vos