Ulissi wint geanimeerde Grand Prix Cycliste de Montréal, Slagter derde

De tweede seizoenszege voor de Italiaan.

Ulissi wint geanimeerde Grand Prix Cycliste de Montréal, Slagter derde

Diego Ulissi schreef de Grand Prix Cycliste de Montréal bij op zijn palmares. De Italiaan was de snelste van een kleine kopgroep, voor Jesús Herrada en Tom-Jelte Slagter.

Na de Grand Prix Cycliste de Québec, afgelopen vrijdag met groot vertoon van macht gewonnen in de sprint bergop door wereldkampioen Peter Sagan, was het tijd voor het tweede deel van het Canadese eendagstweeluik: de Grand Prix Cycliste de Montréal. 

Twee thuisrijders hadden er zin in: Matteo Dal-Cin van de Canadese selectie nam Benjamin Perry van Israel Cycling Academy mee in zijn initiatief. Het tweetal was al ver voor de finale eraan voor de moeite, waarna Guillaume Boivin - ook van de Israëlische ploeg - even voor de meute uit reed.

Met nog drie ronden te gaan viel Alberto Bettiol aan. De Italiaan, volgend seizoen de overstap makend van Cannondale-Drapac naar BMC Racing Team, kreeg al snel gezelschap van onder meer Dylan Teuns. Met Enrico Gasparotto en Roman Kreuziger was er nog meer elite volk aanwezig. Team Sunweb en Bora-Hansgrohe hadden met Michael Matthews en Peter Sagan twee van de topfavorieten mee en lieten de groep niet weg komen.

In de voorlaatste ronde probeerde Bettiol het opnieuw. Een grote groep bleef over, na onder meer tussenversnellingen van Tom Dumoulin en Sagan zelf om het gat te dichten. Jan Bakelants probeerde het in de afdaling van de Côte de Camillien-Houde, de belangrijkste beklimming op het lokale parkoers in Montréal.

Een grote groep viel hem op de hals, waarna in het peloton werd gekeken naar Sagan, Van Avermaet en Matthews. Zij hadden met Lukas Pöstlberger, Dylan Teuns en Simon Geschke echter een ploeggenoot mee. In de slotronde werd de kopgroep onder commando van Bauke Mollema verkleind tot een zestal, terwijl achteraan Sergio Henao en Tim Wellens aanvielen.

Met Tom-Jelte Slagter zat er nog een landgenoot in de kopgroep. Tony Gallopin, Diego Ulissi, Jesús Herrada en Bakelants waren de andere namen. Achter de zes ontstond een kleine groep door toedoen van Dumoulin en later Sagan.

Op weg naar de laatste kilometer viel Gallopin aan. Ulissi haalde hem bij toen hij zijn sprint inzette. Slagter leek goed te zitten, maar viel stil en werd derde achter de winnende Ulissi en nummer twee Herrada.  

Foto: Cor Vos