HomeNieuwsVuelta vandaag: 20 | Corvera de Asturias - Alto de l'Angliru |...

Vuelta vandaag: 20 | Corvera de Asturias – Alto de l’Angliru | 119,2 kilometer

Wieler Revue blikt vooruit op etappe 20 van de Ronde van Spanje.

De Vuelta is alweer aan zijn eind toe. Nog één etappe en dan bereiken de renners Madrid, om een eind te breien aan drie weken koers in Spanje. Maar voor het zover is, moet eerst nog de Alto de l’Angliru bedwongen worden. Deze monsterlijke klim met maximale stijgingspercentages van 25% zal bij menig coureur zwaar op de maag liggen. Pakt Alberto Contador hier dan toch nog een ritzege vooraleer zijn fiets aan de wilgen te hangen? En behoudt Froome zijn rode leiderstrui om de dubbel Tour-Vuelta mee naar Groot-Brittannië te nemen? Wij blikken vooruit!

Parkoers

Nog vier hindernissen moeten we over zien te raken, waarvan de eerste van de voorlaatste rit de makkelijkste is. Daarna spreekt het voor zich: het is de Alto de la Cobertoria, daarna de Alto del Cordal en dan het slotspektakel op de Alto de l’Angliru.

Drie monsters van beklimmingen in 119 kilometer, dus deze etappe is evengoed de koninginnenrit te noemen als de etappe naar Sierra Nevada. Op de Cobertoria won Alexandre Vinokourov in 2006 de negende etappe van de Vuelta. Op die beklimming begint de ellende en die wordt alleen nog maar groter.

De Alto del Cordal is een beest op zich, maar hét beest van de Asturias volgt dan nog. De Alto de l’Angliru kent geen genade en wordt door sommigen de zwaarste beklimming van Europa genoemd. Met name de 24% steile Cueña de las Cabres is een indrukwekkende passage. En hoe dichter naar de top, hoe meer de mist op de renners neerdaalt. En dan is het einde in zicht.

Favorieten

Om Alberto Contador kon je de afgelopen drie weken niet heen. De 34-jarige Spanjaard is bezig aan zijn afscheidstournee. Nog twee dagen en dan hangt hij zijn fiets aan de wilgen. Koste wat kost wil hij nog een mooie overwinning meepakken en vanmiddag, op de mythische Angliru is zijn laatste kans daarop.

Maar dan moet El Pistolero wel weg zien te komen van de andere klassementsmannen. Chris Froome bijvoorbeeld. De huidige rodetruidrager kan de dubbel Tour-Vuelta pakken, echter moet hij wel de demarrages van zijn naaste concurrent Vincenzo Nibali kunnen volgen. Laatstgenoemde kent de Angliru maar al te goed. In 2013 verloor de Haai hier namelijk een spannende klassementsstrijd tegen Chris Horner. 

Ook de strijd om de derde plek wordt interessant. Wilco Kelderman bezit nu nog de laagste podiumtrede, maar hoe zit dat aan het eind van de etappe? Kan Ilnur Zakarin, die maar twaalf seconden verwijderd is van het ereschavot, hem nog voorbijstreven op het beest van Asturias?

Wieler Revue tipt Alberto Contador voor ritwinst. 

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag op onze Facebook-pagina of waag een gokje op Twitter!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert blikt vooruit op E3: ‘Op mijn 28e maak ik stilaan deel uit van middenveld’

Morgen wordt met de E3 Saxo Bank Classic de 'mini Ronde van Vlaanderen' gereden,...

Kaden Groves wint eerste massasprint in Catalonië, Ide Schelling net naast podium

Na drie bergritten waren vandaag eindelijk de sprinters aan de beurt in de Ronde...

DSM-duo speelt het slim in Brugge-De Panne en verschalkt Wiebes: Pfeiffer Georgi wint

Het was in de Classic Brugge-De Panne niet zulk hondenweer als een dag eerder...

🎥 Pijnlijk! Man (zonder helm) die in De Panne over fietspad meesprint met vrouwen gaat hard tegen het asfalt

In de vrouweneditie van de Classic Brugge-De Panne was het wat beter weer dan...

Meer zoals dit

Kaden Groves wint eerste massasprint in Catalonië, Ide Schelling net naast podium

Na drie bergritten waren vandaag eindelijk de sprinters aan de beurt in de Ronde...

DSM-duo speelt het slim in Brugge-De Panne en verschalkt Wiebes: Pfeiffer Georgi wint

Het was in de Classic Brugge-De Panne niet zulk hondenweer als een dag eerder...

Pidcock weer fit na hersenschudding: rentree in Gent-Wevelgem

Tom Pidcock is hersteld van zijn hersenschudding. Na een  aantal medische checks heeft hij...