HomeNieuwsVoorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Québec

Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Québec

Tijd voor de Canadese eendagskoersen, te beginnen met de wedstrijd door het prachtige Québec.

Het WK nadert met rasse schreden en dat betekent dat alle favorieten de puntjes op de i willen zetten. Dat doen sommigen in de Vuelta, maar ook in de Canadese klassiekers kan er nog aan het vormpeil worden geschaafd. Als eerste staat de Grote Prijs van Québec op het programma. Wieler Revue bespreekt alle ins en outs van deze koers die voor komende vrijdag op de planning staat.

Historie

In 2010 zien twee nieuwe eendagswedstrijden in Canada het levenslicht. Met de koersen in Québec en Montréal heeft ook het Amerikaanse continent eindelijk wedstrijden op het allerhoogste niveau te pakken. De koersen zijn doorgaans zeer amusant en de wedstrijden worden dan ook goed ontvangen. Het maakt dat er door de jaren heen amper is gesleuteld aan het concept. In beide wedstrijden maken de renners rondes van een goede twaalf kilometer door de fraaie binnenstad. Steeds weer worden toeristische hoogtepunten gepasseerd, zoals het imposante Château Frontenac. Naast een wielerwedstrijd zouden we hier ook kunnen spreken van een sterk staaltje citymarketing.

De afstand? Net iets meer dan tweehonderd kilometer. Het maakt van deze wedstrijden ideale najaarskoersen ter voorbereiding op wereldkampioenschappen. Slechts één keer won de winnaar van de wedstrijd in Québec echter ook het wereldkampioenschap dat daarop volgde. Vorig jaar was Peter Sagan de sterkste in de Canadese klassieker. Vervolgens haalde hij in Doha zijn tweede regenboogtrui op.

Winnaars

2010: Thomas Voeckler
2011: Philippe Gilbert
2012: Simon Gerrans
2013: Robert Gesink
2014: Simon Gerrans
2015: Rigoberto Uran 
2016: Peter Sagan

Gesink wist beide Canadese wedstrijden te winnen. Naast Québec (2013) was hij in 2010 al de beste in de straten van Montréal.

Parkoers

Om 17.00 uur Nederlandse tijd wordt het peloton vrijdag 8 september op gang geschoten. De 201,6 kilometer lange koers, die naar verwachting iets langer dan vijf uur duurt, bestaat uit zestien rondes van 12,6 kilometer. In elke ronde moet er 186 meter geklommen worden, wat in totaal bijna drieduizend hoogtemeters oplevert.

De vier hellingen zitten allemaal in het slot van de plaatselijke omloop. Na negen kilometer is de 375 meter lange Côte de la Montagne het eerste obstakel. Met een gemiddeld stijgingspercentage van tien procent kan deze helling in slotfase zeker voor verschillen zorgen. Dat kunnen we ook zeggen van de Côte de la Potasse / Des Glacis (420 meter aan negen procent) en de Montée de la Fabrique / Des Jardins (190 meter aan zeven procent). Lang is het allemaal niet, maar de snelle opeenvolging van heuvels maakt het zeker tot een pittige onderneming. Er wordt afgesloten met de klim richting de aankomst. De meet is getrokken op de fraaie Grande Allée.

De slothelling is er een van een kilometer aan vier procent. Het is dus niet al te steil, maar het loopt wel smerig omhoog. In de finale moet een inspanning hier perfect worden getimed. Ga je vroeg? Grote kans dat je stilvalt. Te laat gaan is vanzelfsprekend ook niet aan te raden als je wil winnen. Alles draait dus om timing; het op het juiste moment benutten van jouw kwaliteiten.

Favorieten

Aan deelnemers geen gebrek. Steker nog: de laatste drie winnaars staan aan het vertrek. Uran, Sagan en Gerrans zijn allemaal van de partij. En allemaal hebben ze ook hun plek in onze favorietenlijst. Peter Sagan staat, zoals wel vaker, bovenaan bij de bookmakers. Kan hij zijn overwinning van vorig jaar herhalen? Zeker. De Slowaak van Bora – Hansgrohe die over een paar weken opgaat voor zijn derde opeenvolgende regenboogtrui vindt in de Canadese koersen twee wedstrijden die hem zeer goed liggen. Hij neemt daarnaast een degelijke ploeg mee die hem uit de problemen kan helpen.

Zien we dit jaar hetzelfde beeld?

Of Sagans grote rivaal Greg Van Avermaet ook meedoet? Jazeker. Gretige Greg heeft zijn zinnen gezet op eindwinst in de UCI WorldTour en daarvoor moet hij nog wel wat punten oprapen, zeker nu ene Chris Froome in de Vuelta op de eindzege af lijkt te stevenen. Gelukkig rijdt de Belg van BMC in Canada twee wedstrijden waarin hij een van de topfavorieten is. In Montréal won hij afgelopen seizoen. Lukt het hem na twee keer een tweede plaats en een derde stek dit jaar ook in deze koers? Wij sluiten het niet uit. Daarnaast zijn we ook erg nieuwsgierig wat Dylan Teuns, de revelatie van de zomer, hier kan.

Montréal had Van Avermaet al. Volgt nu de Grote Prijs van Québec? 

Een derde topfavoriet? Michael Matthews. In het Noorse Bergen zal de Australiër van Team Sunweb jagen op zijn eerste wereldtitel en ook deze kanshebber verkiest een opbouw via Canada. Waar Sagan en Van Avermaet al succesvol waren op Canadees grondgebied staat Matthews nog droog in dit tweeluik. Lukt het hem met de steun van zijn ploeg wel? Of gaat Tom Dumoulin misschien voor zijn eigen kans? Want ook de topfavoriet voor het komende WK tijdrijden kan hier zomaar winnen.

*****
Peter Sagan
****
Greg Van Avermaet, Michael Matthews
***
Sonny Colbrelli, Oscar Gatto, Tony Gallopin, Alberto Bettiol, Jasper Stuyven
**
Tom Dumoulin, Sergio Luis Henao, Jesús Herrada, Dylan Teuns, Diego Ulissi, Tom-Jelte Slagter, Arnaud Demare, Fabio Felline, Tim Wellens, Petr Vakoc, Enrico Battaglin
*
Simon Gerrans, Peter Kennaugh, Bauke Mollema, Ruben Guerreiro Rigoberto Uran, Simon Gerrans, Maurits Lammertink, Valerio Conti, Tiesj Benoot, Jean-Pierre Drucker, Gianluca Brambilla, Dries Devenyns, Daryl Impey, Jan Bakelants, Oliver Naesen, Enrico Battaglin

Foto’s: Cor Vos, Organisatie GP Québec & Montreal 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...