HomeNieuwsTransfertalk: Jan-Willem van Schip, Hartthijs de Vries, Berden de Vries en Zico...

Transfertalk: Jan-Willem van Schip, Hartthijs de Vries, Berden de Vries en Zico Waeytens

Van Schip en De Vries tekenen bij Roompot - Nederlandse Loterij. Berden de Vries (Roompot - Nederlandse Loterij) en Zico...

Jan-Willem van Schip en Hartthijs de Vries krijgen volgend seizoen een kans bij Roompot – Nederlandse Loterij. Berden de Vries krijgt geen nieuw contract van de Nederlandse pro-continentale ploeg. Zico Waeytens (Team Sunweb) vertrekt op zijn beurt bij Team Sunweb.

Van Schip: “Boren in de Driedaagse De Panne; te gek, man!”

Roompot – Nederlandse Loterij geeft ook volgend jaar in ieder geval drie wielertalenten een kans in het profpeloton. Naast de winnaar van de nationale Topcompetitie, die na de Eurode Omloop van 17 september aanstaande bekend zal zijn, heeft de Nederlandse ploeg twee beloften voor komend seizoen weten vast te leggen. Hartthijs de Vries en Jan-Willem van Schip rijden vanaf 2018 in het oranje-witte shirt.

De 23-jarige Van Schip, dit jaar actief voor Delta Cycling Rotterdam, stond al enige tijd op het verlanglijstje van de ploeg. Ploegleider Erik Breukink: “Hij heeft de kwaliteiten en de persoonlijkheid om uit te groeien tot een specialist in de zware klassiekers. Wij zijn echt blij dat hij voor een overstap naar onze ploeg heeft gekozen.”

Van Schip was dit jaar onder meer succesvol in de An Post Ras en de Ronde van Normandië. Daarnaast wist hij na een lange ontsnapping de Ronde van Drenthe op zijn naam te schrijven door in de sprint LottoNL – Jumbo-renner Twan Castelijns te kloppen. Hij kijkt uit naar het avontuur bij de ProContinentale formatie: “Ik ben toe aan het zetten van de volgende stap in mijn ontwikkeling als wielrenner. En ik ben dankbaar dat dit team mij deze mogelijkheid gaat bieden.”

“Bij Roompot kan ik een kans krijgen in de grootste wedstrijden. Boren in de Driedaagse De Panne; te gek, man! En ook de wat kleinere koersen in hun programma, zoals Drenthe en bijvoorbeeld West-Vlaanderen, liggen mij goed”, weet Van Schip. “Deze winter hoop ik mijn studie af te ronden en kan ik mij volledig op het fietsen richten.”

De Vries: “Prof worden altijd een grote wens geweest” 

De 21-jarige Hartthijs de Vries reed afgelopen jaar voor SEG Racing Academy. De Kollumer coureur maakte vorig jaar indruk met het winnen van de jongerentrui in de Topcompetitie en een derde plaats in het eindklassement van Olympia’s Tour. Na een zware val op Belgisch grondgebied wist De Vries korte tijd later bij de eerste drie te rijden op het NK voor beloften is ’s Heerenberg. Breukink: “Hartthijs toonde daarmee afgelopen zomer niet alleen veel talent te hebben, maar ook over het juiste karakter te beschikken om te slagen als wielrenner.”

“Hartthijs heeft een sterke tijdrit en kan goed uit de voeten op verschillende parcoursen. Ook gezien zijn leeftijd is hij een prima aanwinst voor ons”, zegt Breukink over de nieuwe rekruut. De Friese renner ziet met zijn transfer een droom werkelijkheid worden. “Als jonge jongen is prof worden altijd een grote wens geweest. Natuurlijk ambieer ik uiteindelijk een plaats in de World Tour en Roompot – Nederlandse Loterij kan een goede volgende stap zijn op de weg daarnaartoe.”

Roompot – Nederlandse Loterij neemt afscheid van Berden de Vries

Berden de Vries vertrekt na dit seizoen bij Roompot – Nederlandse Loterij. De Drent is één van de renners die niet in aanmerking komt voor een nieuw contract bij de 100% Nederlandse pro-continentale ploeg.

De 28-jarige De Vries eindigde dit seizoen als tweede in de slotetappe van de Vierdaagse van Duinkerke. “Maar verder heb ik vooral erg veel pech gehad, met bijvoorbeeld wel twaalf valpartijen. Het is natuurlijk teleurstellend dat er geen plaats meer voor mij is, maar ik ben de ploegleiding tegelijkertijd dankbaar voor de kansen die ik in de afgelopen drie jaar heb gehad. Ik wil graag mijn carrière voortzetten en ben met mijn management hard op zoek naar een team waar ik mij kan revancheren voor dit pechseizoen.”

Teammanager Michael Zijlaard gunt De Vries wat dat betreft het allerbeste. “Berden is een prima renner, maar omdat wij binnen ons team jonge talenten kansen willen blijven geven, is het noodzakelijk dit soort beslissingen te nemen”, laat Zijlaard weten. “Wij moeten blijven selecteren om die doorstroming te garanderen.”

Zico Waeytens verlaat Team Sunweb

De wegen van Zico Waeytens en Team Sunweb scheiden. Dat maakte de ploeg vandaag bekend in een persbericht. Waeytens had nog een contract voor 2018, maar beide partijen gaan in overleg eerder uit elkaar. De Canadese eendagsklassiekers zullen Waeytens’ laatste koersen worden voor de Sunweb-ploeg.

De Belg kwam drie seizoenen uit voor de ploeg van Iwan Spekenbrink. Zijn enige overwinning voor het team boekte Waeytens vorig jaar in de Baloise Belgium Tour. Hij won er toen de vierde etappe.

Het is nog niet bekend waar Waeytens zijn wielercarrière voortzet. Op Twitter kondigde hij wel alvast aan dat hij ernaar uitkijkt om de Sunweb-renners volgend jaar in de klassiekers te bekampen.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Echtgenote Julian Alaphilippe sleept organisatie Tour de La Provence voor de rechter

De Tour de La Provence is een Franse rittenkoers die sinds 2016 verreden wordt...

Wout van Aert verbaast zichzelf, maar kon Van der Poel niet volgen: ‘Die versnelling was als vanouds’

De renner van Team Jumbo-Visma nam de kopstart in Antwerpen en reed bijna de...

Mathieu van der Poel na zege in Antwerpen: ‘Ik voelde me erg sterk, maar het zal nóg beter moeten’

In Boom was Van der Poel nog ten val gekomen met een pijnlijke knie...

Mathieu van der Poel ondervindt geen hinder van knie en schouder, zegeviert met overmacht in Antwerpen

Met smart werd uitgekeken naar de cross in Antwerpen, want voor een eerste keer...

Meer zoals dit

Wout van Aert verbaast zichzelf, maar kon Van der Poel niet volgen: ‘Die versnelling was als vanouds’

De renner van Team Jumbo-Visma nam de kopstart in Antwerpen en reed bijna de...

Mathieu van der Poel na zege in Antwerpen: ‘Ik voelde me erg sterk, maar het zal nóg beter moeten’

In Boom was Van der Poel nog ten val gekomen met een pijnlijke knie...

Mathieu van der Poel ondervindt geen hinder van knie en schouder, zegeviert met overmacht in Antwerpen

Met smart werd uitgekeken naar de cross in Antwerpen, want voor een eerste keer...