Vuelta vandaag: 17 | Villadiego - Alto de Los Machucos | 180,5 km

Een nieuwe krankzinnig steile slotbeklimming. Wie wordt de eerste winnaar op de Alto de Los Machucos?

Vuelta vandaag: 17 | Villadiego - Alto de Los Machucos | 180,5 km

Eens in de zoveel jaren introduceert de Vuelta een helling die op het eerste oog te gek voor woorden is. De Bola del Mundo, de Mirador de Ézaro en ga zo nog maar even door. In 1999 werd de Angliru geïntroduceerd. Moord en brand schreeuwden de renners. David Millar ging nog een stapje verder. Een meter voor de finish kneep de nummer negen in de tussenstand in de remmen en hield hij zijn Vuelta voor bekeken. Stik erin. Gaat een soortgelijk scenario zich vandaag herhalen op de Alto de los Machucos?

Streek

Madrid is niet heel ver meer, maar dat betekent niet dat de renners het gemakkelijk krijgen. Integendeel. Voor de laatste rit in de Spaanse hoofdstad wachten er nog twee loodzware aankomsten bergop en daartussenin zitten ook twee verraderlijke etappes.

De start vindt plaats in de regio Castilië en León. In het kleine stadje Villadiego, dat al sinds de negende eeuw op geografische kaarten staat. Het ligt niet ver van Burgos en vele inwoners van die grote stad vertoeven enkele maanden per jaar in Villadiego. Na de start gaat het richting de baai van Santander. Als de kust bijna wordt bereikt gaat de karavaan echter weer het binnenland in. Nee, dit jaar hoeft het peloton de Peña Cabarga niet te doen. In plaats daarvan heeft Fernando Escartín een nieuwe klim uit zijn hoge hoed getoverd.

Parkoers

Na de start in Villadiego is het honderd kilometer relatief vlak voor na goed honderd kilometer de eerste beklimming opdoemt. De Portillo de Lunada (8,3 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7%) zal vermoedelijk nog geen slachtoffers maken. Na een lange afdaling door een schitterende omgeving en de tussensprint in Solares komt daar echter verandering in.

Allereerst wacht de Puerto de Alisas. Een klim van eerste categorie. De beklimming is niet heel steil, maar het blijft een kilometer of tien aan zes procent gemiddeld. Het verschil zal hier niet worden gemaakt, maar de puerto kan wel in de benen kruipen. En met het oog op op de slotklim kan deze col dus ook al belangrijk zijn. 

De beklimming naar de finish is met 7,2 kilometer niet gigantisch lang. Een gemiddelde van 8,7 procent is voor de duurbetaalde klassementsrenners ook nog wel te doen. Toch is de Alto de Los Machucos het onderwerp van gesprek en wordt er door sommigen zelfs gesproken van een bizarre, bijna onmenselijke opgave.

Mesjogge. Gestoord. Krankzinnig. Zomaar drie termen waarmee we de slotklim van vandaag zouden kunnen omschrijven. Of, zoals Sporza-commentator Michel Wuyts het zou omschrijven: 'een verschrikking'. Het rondeboek maakt gewag van een maximaal stijgingspercentage van 26 procent. Weer anderen zeggen dat het percentage soms de dertig aantikt. Een ding is in ieder geval zeker: de Alto de Los Machucos doet niet veel onder voor een middeleeuws martelwerktuig.

Op de Alto de Los Machucos, die ook luistert naar de namen Paso de Porracalina, Alto de Somo en Collado de la Espina, geldt de wet van de sterkste. Het is op de steile rampas in het begin van de klim vooral zaak om je hand niet te overspelen, want dan kun je als klassementsrenner eenvoudig vele minuten aan je broek krijgen. En als het gaat regenen, wat zomaar zou kunnen in dit gedeelte van Spanje, wordt het nog een stukje lastiger. Kortom: oppassen.

In onderstaand filmpje verkennen Pedro Delgado en Juan José Cobo deze monsterlijke klim. Het laat mooi zien wat de renners allemaal te wachten staat.

Favorieten

Het zou dom zijn om Chris Froome niet bij de favorieten voor de dagzege te scharen. Na zijn winst in de tijdrit lijkt niets hem meer van zijn eerste Vuelta-zege te kunnen houden. Toch moet hij nog wel enkele dagen bij de les zijn. Een foutje is immers zo gemaakt. Maar normaliter gaat hij natuurlijk de eindzege niet meer weggeven. Gaat Froome vandaag op zoek naar zijn derde ritzege of laat hij dat wellicht over aan een van zijn adjudanten? Wout Poels misschien?

Een klimgeit waar we ook niet meer omheen kunnen is Miguel Ángel López. Hij toont keer op keer dat hij de beste klimmer is van deze Vuelta. In het klassement staat hij na de tijdrit op vijfenhalve minuut van klassementsleider Chris Froome. Het rood zit er dus vermoedelijk niet meer in voor deze Colombiaanse klimsensatie. Toch heeft Superman wel uitzicht op het podium. Het verschil met Wilco Kelderman, de huidige nummer drie van de rangschikking is minder dan drie minuten. Met ook de Angliru nog op het menu is dat wellicht een haalbare kaart voor hem.

En wat kan Wilco Kelderman op een beklimming als deze? Het wordt afwachten. Na de tijdrit staat hij in ieder geval op het voorlopige eindpodium. Het is wel de vraag hoe hij de etappe van vandaag doorkomt. Als de rit positief uitpakt voor de Nederlander en wanneer hij op de top van de klim naar Los Machucos bij voorsten zit maakt hij met zijn sterke finish zeker aanspraak op de dagzege.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag op onze Facebook-pagina of waag een gokje op Twitter!

Foto's: Cor Vos, La Vuelta