HomeNieuwsVuelta vandaag: 16 | Circuito de Navarra - Logroño | 40,2 kilometer

Vuelta vandaag: 16 | Circuito de Navarra – Logroño | 40,2 kilometer

Wieler Revue blikt vooruit op de individuele tijdrit in de Vuelta.

De tweede rustdag is voorbij, dus het is tijd voor de slotweek. Die vangen we aan met een lange, lange, vlakke tijdrit. Hoeveel tijd pakt Chris Froome op zijn concurrenten en beslist hij vandaag al de Vuelta? En wat kan Wilco Kelderman met zijn goede vorm tegen de klok?

Parkoers

Na een tweede rustdag, die meer dan verdiend is, worden de benen optimaal getest in de zestiende rit van de Vuelta. Een 40 kilometer lange tijdrit over Spaanse vlakke wegen. Vals plat omhoog, vals plat omlaag: typisch Spaans.

De start vindt plaats op het Circuito de Navarra in Los Arcos. Op de rustdag is dus de oversteek van het zuiden naar het noorden gemaakt. Het werd in juni 2010 geopend en had later dat jaar het tot nu toe enige grote evenement, de Superleague Formula: voetbalclubs konden een Formule-team sponsoren. Het enige Nederlandse team dat mee reed was PSV.

Aankomst? Logroño verzorgt deze. Het is de hoofdstad van de Rioja, voornamelijk bekend van de rode wijn uit de streek. De Rioja is dan ook de bekendste wijn uit Spanje en ontleent zijn naam aan de Rio Oja, een zijrivier van de Ebro die door Logroño stroomt. Wie test hier alvast zijn benen voor het WK Tijdrijden en vooral: wie valt door de mand in het klassement?

Favorieten

Natuurlijk kunnen we niet om de leider van deze Vuelta heen. Chris Froome is soeverein en kent bergop enkel in Miguel Ángel López een betere. In de tijdrit zal normaal gesproken niets of niemand de Brit in de weg staan. 

Al denkt Yves Lampaert daar anders over. Vorig jaar werd de Belg vierde in de tijdrit in de negentiende etappe, op bijna anderhalve minuut van Froome. De Belgisch kampioen tijdrijden heeft dit jaar echter een goede groei doorgemaakt. 

Zijn ploeggenoot Bob Jungels kan er ook wat van, al is tijdritten winnen nog wat anders voor de Luxemburger. Hetzelfde geldt voor Tobias LudvigssonStef Clement en Luis Léon Sánchez zijn twee, met respect gezegd, oudgedienden die voor een relatieve verrassing kunnen zorgen. 

Nu denkt u dat we ‘onze eigen’ troef Wilco Kelderman vergeten zijn. Dat zijn we niet. De Nederlander kwam bij de profs voor het eerst boven drijven in een lange, vlakke tijdrit in het Critérium du Dauphiné. Kan hij dat kunstje nog eens herhalen? Sindsdien kwam het er namelijk enkel van op het NK Tijdrijden in 2015. 

Andere klassementsrenners die een goede tijdrit kunnen rijden zijn Vincenzo Nibali (2de), Ilnur Zakarin (3de) en Alberto Contador (9de). Ook Tejay van Garderen, alhoewel hij dertiende staat, mag een goed tijdrijdende klassementsrenner genoemd worden.

Wij denken dat er vandaag geen maat op Froome staat.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag op onze Facebook-pagina of waag een gokje op Twitter!

Foto’s: Cor Vos, La Vuelta

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

5 Redenen waarom de E3-Prijs stiekem de mooiste koers van het jaar is

Niks Strade Bianche, Roubaix of De Ronde... Onze redacteur is verliefd op de E3; en wel om onderstaande 5 redenen!

Wout van Aert blikt vooruit op E3: ‘Op mijn 28e maak ik stilaan deel uit van middenveld’

Morgen wordt met de E3 Saxo Bank Classic de 'mini Ronde van Vlaanderen' gereden,...

Kaden Groves wint eerste massasprint in Catalonië, Ide Schelling net naast podium

Na drie bergritten waren vandaag eindelijk de sprinters aan de beurt in de Ronde...

DSM-duo speelt het slim in Brugge-De Panne en verschalkt Wiebes: Pfeiffer Georgi wint

Het was in de Classic Brugge-De Panne niet zulk hondenweer als een dag eerder...

Meer zoals dit

Kaden Groves wint eerste massasprint in Catalonië, Ide Schelling net naast podium

Na drie bergritten waren vandaag eindelijk de sprinters aan de beurt in de Ronde...

DSM-duo speelt het slim in Brugge-De Panne en verschalkt Wiebes: Pfeiffer Georgi wint

Het was in de Classic Brugge-De Panne niet zulk hondenweer als een dag eerder...

Pidcock weer fit na hersenschudding: rentree in Gent-Wevelgem

Tom Pidcock is hersteld van zijn hersenschudding. Na een  aantal medische checks heeft hij...