HomeNieuwsTour of Britain: Viviani wint tweede rit na declassering Boasson Hagen

Tour of Britain: Viviani wint tweede rit na declassering Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen toont zijn vorm voor het WK in Bergen.

Elia Viviani heeft de tweede etappe in de Tour of Britain op zijn naam geschreven. De in topvorm stekende Italiaan kwam als tweede over de streep, maar de jury besliste dat de sprint van Boasson Hagen niet volgens de regels was. Dylan Groenewegen en Fernando Gaviria werden tweede en derde.

Al vroeg in de etappe zou er een kopgroep ontstaan van zeven renners. De vlucht van de dag bestond uit Matthew Holmes, Rory Townsend, Graham Briggs, Lukasz Owsian, Jacob Scott, Kamil Gradek en Silvan Dillier, de enige WorldTour-renner. Binnen mum van tijd fietste het zevental een voorsprong van vijf minuten bijeen. De grote teams formeerden zich ondertussen aan de kop van het peloton. Vooral Orica-Scott, Team Sky en Dimension Data deden een duit in het zakje.

Het was dan ook vechten tegen de bierkaai voor de kopgroep. Met nog zo’n vijftien kilometer te gaan kwam alles weer samen. Voor Lars Boom het signaal een speldenprik uit te delen, maar de kopman van Team LottoNL-Jumbo werd gauw weer teruggefloten. Wel pakte hij twee bonificatieseconden mee. Philippe Gilbert probeerde niet veel later eveneens zand in de motor van de sprintersploegen te gooien met een snedige demarrage. Maar het was Geraint Thomas die ook deze aanvalspoging teniet deed. Duidelijk werd daarmee dat de sprinters weer mochten gaan strijden om de zege. 

In een smalle aankomst deed Dimension Data prima werk in de slotkilometer. Niet voor Mark Cavendish, maar voor Boasson Hagen. De Noor toonde zijn vorm door het werk van zijn team af te maken. Hoewel hij iets van zijn lijn afweek, leek hij lang de winnaar. Toch besliste de jury anders, waardoor Viviani met de zege aan de haal ging. Hij liet Groenewegen achter zich. De Nederlander verloor in de laatste kilometer het wiel van zijn treintje, waardoor hij nog van vrij ver moest komen. 

Foto: Cor Vos 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vaak last van zadelpijn? Dit kan je er tegen doen!

Zadelpijn is misschien wel het meest voorkomende en vervelendste kwaaltje, waar zowel prof- als...

Echtgenote Primoz Roglic: ‘We hebben een hele moeilijke winter achter de rug als familie’

De beestachtige klimtijdrit naar de top van Monte Lussari heeft voor het beloofde spektakel...

🎥 Salto op de racefiets in een halfpipe? Deze waaghals doet het ‘gewoon’

Mathieu van der Poel is een acrobaat op de fiets en bij de vrouwen...

Giro | Hoe Georg Preidler een splijtzwam werd in de Giro die Tom Dumoulin won: ‘Eigenlijk wilde ik hem ook helemaal niet meenemen’

Op de slotdag van deze Giro gaan we 5 jaar terug in de tijd. Tom Dumoulin won, maar in Team Sunweb zat ook een Oostenrijkse splijtzam. Een reconstructie.

Meer zoals dit

Zwaar teleurgestelde Thomas groots in verlies: ‘Roglic heeft me gesmasht, hij verdient het’

Het leek een dubbeltje op zijn kant te worden tussen Primoz Roglic en Geraint...

Sam Oomen over materiaalprobleem Roglic: ‘Dan staat de wereld even stil’

Ploegmaat Sam Oomen was na afloop logischerwijs door het dolle heen. De Brabander kon...

Bouwman vol emotie na dubbelslag Roglic: ‘Ik dacht dat het voorbij zou zijn na die fietswissel’

Samen met zijn ploegmaten Sam Oomen, Michel Hessmann en Sepp Kuss zat Koen Bouwman...