HomeRetroCobo legt basis voor Vuelta-eindzege op de Angliru

Cobo legt basis voor Vuelta-eindzege op de Angliru

Daarna tikte hij zijn niveau uit 2011 nooit meer aan.

Het telt weliswaar niet in de topsport, maar toch: wat als Chris Froome bij zijn doorbraak in de Vuelta a España wel de vrijheid had gekregen van de ploegleiding van Team Sky? Dan had de Brit nu wellicht niet voor zijn eerste eindzege in de Ronde van Spanje gestreden. Vooral op de immens zware Angliru liet de Brit veel tijd liggen op grootste concurrent Juan José Cobo.

Het zou een goede vraag zijn voor een wielerspel: wie won de Vuelta a España van 2011? Cobo was nu niet direct de grootste kanshebber om de eindzege voor zich op te eisen. De klimmer reed daarvoor pas één keer een klassement in een grote ronde, namelijk twee jaar eerder in de Vuelta voor Saunier Duval. In de Tour de France was hij ook goed op weg in 2008, maar werd hij met zijn Spaanse team uit de koers gehaald vanwege dopinggebruik van Leonardo Piepoli en Riccardo Ricco. Wel zegevierde hij in de rit naar de Hautacam.

In 2011 verkeerde Cobo echter in de vorm van zijn leven. Met groot machtsvertoon won hij op de Angliru en pakte hij en passant de rode leiderstrui. Froome verloor op deze dag een kleine vijftig seconden. De afrekening aan het einde in Madrid: dertien seconden. Cobo is waarschijnlijk een van de weinige renners in het peloton die goede herinneringen heeft aan de Angliru. 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Tour de France | Hoeveel verdien je met een etappezege, de eindzege en alle andere klassementen?

Gele trui Hoewel Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard het voor het geld niet...

Dit zijn de 10 Nederlanders die in de Tour de France starten (en wat wij van ze verwachten)

Na een Giro vol Nederlands succes en met ook heel veel Nederlanders aan de...

Pogacar deelt heerlijke foto’s van kleine Pogi op heel grote racefiets

Tadej Pogacar staat aan de vooravond van z'n derde Tour de France. De indrukwekkende...

Meer zoals dit

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...