Caleb Ewan opent Tour of Britain

In Kelso stormt Ewan naar de eerste leiderstrui.

Caleb Ewan opent Tour of Britain
  • Caleb Ewan Caleb Ewan

De eerste etappe van de OVO Energy Tour of Britain is een kolfje naar de hand van Caleb Ewan gebleken. Na goed 190 kilometer koers tussen de Schotse hoofdstad Edinburgh en Kelso was de sprinter van Orica - Scott de beste. Hij verwees in een massasprint Edvald Boasson Hagen en Elia Viviani naar de plaatsen twee en drie in de daguitslag. Ewan is ook de eerste leider in de etappekoers.

Maar liefst vijf Britten maakten in de ronde van hun land onderdeel uit van de kopgroep. Mark McNally (Wanty - Groupe Gobert), Jacob Scott (An Post Chain Reaction), Rob Partridge (BIKE Channel Canyon), Connor Swift (Madison Genesis) en Graham Briggs (JLT Condor) werden in hun vroege vlucht vergezeld door Karol Domagalski (One Pro Cycling), Lukasz Owsian (CCC Sprandi Polkowice) en Movistar-coureur Gorkia Izagirre. 

De achtkoppige kopgroep die op de Schotse wegen voor de aanval koos kreeg een maximale voorsprong van 2'40", maar na de eerste passage van de finishlijn slonk de voorgift van de groep zeer snel. Owsian en Domagalski besloten daarom hun metgezellen achter te laten. De Poolse tandem werkte goed samen, maar de twee konden in Kelso niet om de zege strijden. De twee werden op 25 kilometer van de meet gegrepen, waarna het woord aan de sprintersploegen was.

Op de keitjes in de binnenstad van Kelso werd er om de zege gesprint. Alexander Kristoff (Katusha Alpecin), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Elia Vivani (Sky) en Caleb Ewan spurtten naast elkaar om de dagzege. Ewan kwam uiteindelijk nipt als eerste over de meet. Op het podium kreeg hij dan ook de eerste leiderstrui omgehangen.

De Ronde van Groot-Brittannië wordt morgen vervolgd met een rit door het graafschap Northumberland. De startlijn is getrokken in Kielder en in Blyth wordt er wederom een sprint verwacht.

Foto: Ewan in de Ronde van Polen (© Cor Vos).