HomeNieuwsRafal Majka zegeviert in etappe 14 Vuelta, Wilco Kelderman klimt naar derde...

Rafal Majka zegeviert in etappe 14 Vuelta, Wilco Kelderman klimt naar derde plek

De Pool bedwong de Sierra de la Pandera solo en wist de favorieten achter zich te houden.

Rafal Majka heeft etappe 14 van de Vuelta a España gewonnen. Bij de klassementsmannen verliezen Esteban Chaves en Alberto Contador wat tijd. Wilco Kelderman stoomt door naar het podium.

Kopgroep van tien

De kopgroep van de dag was er een van tien man. Een sterke, want onder anderen Rui Costa, Rafal Majka en bolletjestruidrager Davide Villella zaten mee. Maximaal kregen zij een voorsprong van 7’30”. Villella vergrootte zijn voorsprong in het bergklassement, door op twee beklimmingen van de derde en tweede categorie als eerste boven te komen.

Op 55 kilometer luidde Simon Clarke van Cannondale het begin van de finale in. Een scherpe aanval liet de benen wat op temperatuur komen, van lange duur was die demarrage echter niet. Twee kilometer verderop was het alweer gedaan voor de Australiër. 

Pas op de Muro de Valdepeñas, die stukken tot 20% kent, brak het vuurwerk pas echt los met enkele demarrages van de betere klimmers. Uiteindelijk bleven Bart De Clercq, Rafal Majka en Rui Costa over. Al snel moesten ook de Belg en de Portugees laten lopen, waardoor Majka de zware Sierra de la Pandera in z’n eentje moest tackelen. 

Bardet opent het klimmersbal

Bij de groep der favorieten bleef het lang rustig. Totdat Romain Bardet de debatten opende. Contador sprong mee, Nibali sprong mee… Die laatste twee reden samen een eindje van Froome weg, maar het strakke tempo van Wout Poels liet de zes resterende renners in de achtervolgende groep al snel weer terugkeren. 

Weinig verschillen aan de finish, Wilco Kelderman klimt naar podium

Majka was echter nog niet in zicht. Met nog een dikke minuut over leek het erop dat de Pool voor alweer de derde Poolse ritwinst in deze Vuelta ging tekenen. Een nette demarrage van jongeling Miguel Angel Lopez was geen gevaar meer en zodoende mocht Majka zijn handen in de lucht gooien op de top van de Sierra de la Pandera. Bij de favorieten waren de verschillen aan de meet klein. Enkel Chaves verloor zijn derde plek, waardoor Wilco Kelderman de laatste podiumtrede betreedt. 

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Grappig: Twitteraar creëert met Faceswap Mathieu van Aert en Wout van der Poel

Ze horen toch een beetje bij elkaar als Gert & Samson (alhoewel Samson een...

ASO breekt met traditie: Tour 2024 eindigt met tijdrit in Nice

De sprinters zullen het niet graag zien, maar zij zullen geen koninklijke sprint op...

Column | Ik ga elke week wel een keer bijna dood op de fiets

Onze redacteur zou al duizend doden hebben gestorven op de racefiets als hij niet defensief reed. Lees over zijn ervaringen met automobilisten. Herkenbaar?

In Memoriam | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer, in de week van de Waalse Pijl en L-B-L, gaat het over Davide Rebellin, die nog steeds fietst...

Meer zoals dit

ASO breekt met traditie: Tour 2024 eindigt met tijdrit in Nice

De sprinters zullen het niet graag zien, maar zij zullen geen koninklijke sprint op...

Annemiek van Vleuten en Remco Evenepoel winnen Velo d’Or: dit is de volledige uitslag

De Velo d'Or is toch wel de meest prestigieuze internationale wielerprijd, die dit jaar...

Davide Rebellin komt op de fiets om het leven bij verkeersongeluk

Wielerveteraan Davide Rebellin is om het leven gekomen bij een noodlottig verkeersongeval. De 51-jarige...