Vuelta vandaag: 12 | Motril - Antequera | 160,1 kilometer

Wie zijn de favorieten voor de 12de rit van de Vuelta?

Vuelta vandaag: 12 | Motril - Antequera | 160,1 kilometer

De eerste echte aankomst bergop kende een aantal verrassingen. Esteban Chaves zakte erdoor, terwijl Wilco Kelderman goed bij Chris Froome kon blijven. Dat Miguel Ángel López won, mag geen verrassing heten. Het is weer tijd voor een dagje waarvan je normaal zegt: vluchters! Wie dat kunnen zijn? Wij blikken vooruit.

Parkoers

Motril is een niemendal aan de Costa Granadina, gelegen tussen Málaga en Almería. Het is het op een na grootste dorp van Andalusië. Koning Boudewijn van België overleed hier in 1993 in zijn vakantievilla na

hartfalen.

We trekken het binnenland langzaam in. We gaan naar Antequera, dat bijna 50 kilometer ten noorden van kustplaats Málaga ligt. De trekpleister van die stad is het Moorse kasteel dat boven de stad uittorent. Ook de overblijfselen van de stadsmuren uit die periode zijn het bezoeken waard.

We finishen in Los Dólmenes waar een serie van culturele en natuurlijke monumenten samenkomen. Met name de grotten zijn daar van groot belang en waren een reden voor een opname in de UNESCO-Werelderfgoedlijst in juli 2016.

Favorieten

Als je het profiel van de etappe ziet, denk je: vluchters. Geen bergop aankomst, maar een te zware rit voor de echte sprinters, dat geeft maar één mogelijkheid. Toch zijn er in deze Vuelta twee sprinters die bergop ook hun mannetje staan. Alhoewel, noemen we José Joaquín Rojas nog een sprinter? Eigenlijk doen we dat normaal met Matteo Trentin ook niet. Deze twee klasbakken zijn normaal de te kloppen renners in Antequera.

Trentin en Rojas zijn ook vandaag favoriet voor de ritwinst

Nog een renner die past bij het profiel van de etappe is Julian Alaphilippe. De Fransman maakt net als Trentin deel uit van de ontzettend succesvolle Quick-Step-ploeg in deze Vuelta. Een afdaling richting Antequera: iets voor Matej Mohoric?

Kan Mohoric zijn daalkunsten nog eens tonen?

Luis Léon SánchezAlexandre GeniezJuanjo LobatoThomas de GendtJetse Bol: genoeg namen om vandaag rekening mee te houden. En waarschijnlijk wint er dan iemand die we niet genoemd hebben!

Wij gaan voor veiligheid en zeggen Trentin.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag op onze Facebook-pagina of waag een gokje op Twitter!

Foto's: Cor Vos & Vuelta a España