Vuelta a España: Miguel Ángel López wint op Calar Alto

In de elfde etappe zegeviert de Colombiaan van Astana.

Vuelta a España: Miguel Ángel López wint op Calar Alto
  • Astana Astana
  • Miguel Ángel López Miguel Ángel López

De elfde rit van de Ronde van Spanje is gewonnen door Miguel Ángel López In de 187,5 kilometer lange bergrit van Lorca naar het astronomisch observatorium van Calar Alto was de Colombiaanse renner van Astana als eerste boven. Team Sky-kopman Chris Froome verdedigde zijn leiderstrui met verve door tweede te worden. Vincenzo Nibali werd derde voor Wilco Kelderman.

In 2006 won Igor Antón hier op de slotklim en elf jaar later deed de Spanjaard opnieuw een gooi naar de ritzege. Dat deed hij door mee te glippen in de vroege vlucht. Naast de renner van Dimension Data zaten ook Lennard Hofstede (Team Sunweb), Antwan Tolhoek (LottoNL - Jumbo), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Bob Jungels (Quick-Step Floors), Alessandro De Marchi (BMC), Antonio Pedrero (Movistar), Simon Clarke (Cannondale - Drapac), Matej Mohoric (UAE Team Emirates), Sander Armée (Lotto - Soudal), Giovanni Visconti (Bahrain Merida), David Arroyo (Caja Rural - Seguros RGA), Conor Dunne (Aqua Blue Sport) en Aldemar Reyes (Manzana Postobon) mee in de kopgroep die in de regenachtige omstandigheden het mooie weer maakte.

Kopgroep kansloos

Op de Alto de Velefique slonk de voorsprong voorste groep in rap tempo. De ene na de andere renner moest afhaken. Ondertussen besloot Adam Yates de oversteek te wagen vanuit het peloton. En de Brit van Orica - Scott slaagde in zijn missie. Samen met Bardet, Armée, Visconti en de eveneens overgestoken Darwin Atapuma (UAE Team Emirates) rondde hij de top van de klim van eerste categorie. 

Achtereenvolgens moesten Armée, Visconti en Yates afhaken. Het peloton deed het rustig aan, waardoor de voorsprong van Bardet en Atapuma richting de drie minuten groeide. De twee zetten alles op alles om vooruit te blijven, maar werden op goed zeven kilometer van de meet gegrepen.

Chaves en Roche maken duikeling; López juicht

In de groep der favorieten werd het bal op goed elf kilometer van de meet geopend door Vincenzo Nibali en Alberto Contador. De Spaans-Italiaanse tandem bracht klassementsleider Chris Froome niet in de problemen, maar Esteban Chaves en Nicolas Roche moesten wel afhaken. Chaves kreeg goed twee minuten aan zijn broek, voor Roche was de schade nog groter.

Op twee kilometer van de aankomst plaatste Vincenzo Nibali nogmaals een aanval. In de achtergrond deden Wilco Kelderman (Team Sunweb), Miguel Ángel López (Astana) en Romain Bardet (AG2R La Mondiale) hun uiterste best om het gat dicht te rijden. Toen de Siciliaan Nibali werd gegrepen ging López er alleen vandoor. De versnelling van Superman bleek de goeie. De Colombiaan van Astana soleerde in de laatste kilometer naar de ritzege.

Een paar seconden achter de zegevierde López won Chris Froome het sprintje van de eerste achtervolgers. Bahrain Merida-kopman Vincenzo Nibali kaapte de laatste bonificatieseconden weg voor de neus van Wilco Kelderman, die in het spoor van van Froome en Nibali knap vierde werd.

Foto: Cor Vos