HomeNieuwsVuelta vandaag: Lorca - Observatorio Astronómico de Calar Alto | 187,5 km

Vuelta vandaag: Lorca – Observatorio Astronómico de Calar Alto | 187,5 km

Twee beklimmingen van eerste categorie in de elfde etappe van de Vuelta. Spektakel gegarandeerd?

De Vuelta is op de helft! Maar dat betekent niet dat de organisatoren het peloton een dagje vrijaf wil geven. Nee, er moet serieus worden geklommen. Twee lange beklimmingen van eerste categorie staan er vandaag op het menu. Wordt hier duidelijk wie de echte kanshebbers op de eindzege zijn?

Streek

Lorca is waar het allemaal begint. De kleine gemeente in de provincie Murcia werd in 2011 getroffen door twee aardbevingen, waarbij acht doden vielen. In Lorca werd Narciso Yepes geboren, een van de meest gewaardeerde klassieke gitaarmuzikanten. De virtuoze Yepes maakte veel gebruik van een tiensnarige gitaar.

Vandaag hebben we met de Sierra de Los Filabres van doen. De Alto de Velefique, waar Robert Gesink in 2009 derde werd na een dappere aanval op Alejandro Valverde, volgt na ruim 140 kilometer. Na de Velefique volgt de slotklim naar het bekende astronomische observatorium van Calar Alto, het hoogste punt van deze bergketen. Dit grote gebouw op de top van de zware beklimming is gespecialiseerd in het observeren van objecten in het zonnestelsel. In 2004 won hier Roberto Heras, twee jaar later was Igor Antón de beste.

Gesink bracht Valverde op de Alto de Velefique in moeilijkheden.

Parkoers

Vanuit de start gaat het direct al bergop. Na tien kilometer klimmen wacht er een afdaling op de karavaan. Hierna is het goed vijftig kilometer vlak langs de kust. Eenmaal in Mojácar is het echter uit met de vlakke pret. Het loopt vanaf daar gemeen op richting de tussensprint van de dag in Sorbas. Niet veel later doemt de Alto de Velefique op.

De klim van eerste categorie begint officieel op 830 meter hoogte, maar zoals u kunt zien loopt het daarvoor ook al omhoog. Vanaf het voormalige mijnstadje Velefique is het 13,2 kilometer klimmen naar de top van de beklimming, die op 1800 meter boven NAP ligt. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt 8,6 procent en het steilste stuk vlak voor de top is zelfs vijftien procent.

De slotklim naar de telescoop van Calar Alto is vooral in het begin heel lastig. Na zeven kilometer vlakt het wat af, maar aan het einde wacht er nog een tweede stuk waarin de tien procent wel wordt gehaald. Kortom: de mensen in de telescoop op de top zullen vandaag niet de enigen zijn die sterretjes zullen zien.

Favorieten

Het is zeker niet de eerste bergetappe van deze Vuelta, maar het is wel de eerste rit die finisht op een lange berg. Daarnaast is de Alto de Velefique ook zeker niet van de poes. De regen is daarnaast wederom op de afspraak. Een zware rit die wordt verreden in zware omstandigheden, dus het zou zomaar kunnen dat er vandaag al mannen door het ijs zakken.

De man die hier in 2006 won, Igor Antón, rijdt nog altijd in het peloton. Dimension Data kan deze Vuelta wel een succesje gebruiken, maar of Antón daar de aangewezen man voor is? Het klimmen is de Spanjaard nog niet verleerd, maar Omar Fraile lijkt eerder geschikt. Of wat te denken van Davide Villella? De voorlopige bergkoning heeft vandaag een goeie kans om bergpunten te sprokkelen. Bekroont hij zijn Ronde van Spanje nu al met een fraaie ritzege?

Of krijgt het duel Majka – Alaphilippe een vervolg?

Maar het is nog maar de vraag of de vluchters het gaan halen.  Voor de klassementsmannen die Chris Froome nog willen aanvallen is vandaag misschien wel een ideale etappe. Misschien doet Esteban Chaves zijn Britse opponent wel pijn vandaag? Of laat Alberto Contador vandaag zien wie bergop de baas is? Mooie duels dienen zich in ieder geval aan.

Komt de man met nummer één vandaag ook als eerste binnen?

En wat kan Vincenzo Nibali? Hij won al de eerste bergetappe met aankomst in de hoofdstad van Andorra. Kan hij ook de eerste grote aankomst bergop op zijn naam schrijven? De Haai van Messina lijkt in ieder geval steeds beter in vorm te komen. De etappe van vandaag moet hem beter liggen dan de ritten met die typische Spaanse muurtjes.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag op onze Facebook-pagina of waag een gokje op Twitter!

Foto’s: Cor Vos & Vuelta a España

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Ik ga elke week wel een keer bijna dood op de fiets

Onze redacteur zou al duizend doden hebben gestorven op de racefiets als hij niet defensief reed. Lees over zijn ervaringen met automobilisten. Herkenbaar?

In Memoriam | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer, in de week van de Waalse Pijl en L-B-L, gaat het over Davide Rebellin, die nog steeds fietst...

Renaat Schotte: ‘Evenepoel klaar voor de Tour, zijn ploeg nog niet’

Dat Remco Evenepoel voor de Giro kiest is volgens Renaat schotte "een keuze die...

Dit is de immense erelijst van Davide Rebellin

Davide Rebellin werd in 1992 na de Olympische Spelen van 1992 profwielrenner en hield...

Meer zoals dit

Annemiek van Vleuten en Remco Evenepoel winnen Velo d’Or: dit is de volledige uitslag

De Velo d'Or is toch wel de meest prestigieuze internationale wielerprijd, die dit jaar...

Davide Rebellin komt op de fiets om het leven bij verkeersongeluk

Wielerveteraan Davide Rebellin is om het leven gekomen bij een noodlottig verkeersongeval. De 51-jarige...

Van Milan Vader wordt veel verwacht bij Jumbo-Visma: ‘Wat Primoz Roglic goed kan, kan Milan óók goed’

En dus is nog niet helemaal duidelijk wat de Nederlandse ploeg ziet in de...