Retro: Mollema pakt leiderstrui in de Vuelta

En dat in je derde grote ronde.

Retro: Mollema pakt leiderstrui in de Vuelta

Na een goede eerste grote ronde in Italië het jaar daarvoor, wilde Bauke Mollema bevestigen klassementen te kunnen rijden in drieweekse koersen. Dat deed hij, want precies zes jaar geleden reed hij zich in de rode leiderstrui van de Vuelta a España.

Dat deed Mollema na een uitstekende prestatie naar La Covatilla, waar hij enkel Dan Martin voor moest laten gaan. De Ier was de sterkste van een elitegroepje dat was overgebleven op de slotklim. Vincenzo Nibali, de toen nog vrij onbekende Chris Froome, de latere winnaar Juan José Cobo en Bradley Wiggins completeerden het zestal. De kopman van Team Sky legde in de slotkilometer een ongenadig hard tempo op. Toch was het Martin die niet ver van de meet ten aanval ging. Mollema was de enige die hem nog kon naderen, maar hem van de eerste plek afhouden lukte niet meer.

Wat wel wachtte, was de leiderstrui. Met slechts één seconde reed hij de geloste Joaquím Rodriguez van de koppositie. Lang kon hij echter niet genieten als leider, want een dag later stond er een tijdrit op het programma waarin Froome de rode trui greep.