Vuelta vandaag: 8 | Hellín - Xorret de Catí | 200 kilometer

Wieler Revue blikt vooruit op alweer de achtste etappe van de Vuelta.

Vuelta vandaag: 8 | Hellín - Xorret de Catí | 200 kilometer

Vandaag staat de loodzware Xorret de Catí op het programma. Deze verschrikking zal de 184 overgebleven renners zwaar op de maag liggen. Spektakel gegarandeerd op deze muur. 

Parkoers

In de achtste etappe kunnen opnieuw de klimmers hun beste beentje voor zetten. Hellín is de op één na dichtstbevolkte gemeente van de autonome regio Castilla-La Mancha. Op 1 staat de hoofdstad van de regio, Toledo. U weet wel, van die Adelaar genaamd Federico Bahamontes. Na de start gaat het enkel nog maar om de beklimming die de volledige finale in haar greep heeft. De Alto Xorret de Catí, met haar top op drie kilometer van de daadwerkelijke streep in Xorret de Catí, mag een slotklim genoemd worden.

De beklimming ligt in het beschermde natuurpark van Serra Maigmó en Serra del Sit. Als de renners Castalla doorkruisen, is het nog maar enkele kilometers tot ze in de hel belanden. Het begint met percentages van 12 tot 15%, maar na twee kilometer gaat het naar 22%, waarna ook in de slotmeters percentages van 17 worden beklommen. In 2016 won Wout Poels hier in de Ronde van Valencia. Zou hij dat kunstje vandaag kunnen herhalen?

Favorieten

Onder de topfavorieten voor deze etappe horen uiteraard de klassementsrenners. Chris Froome toonde zich tot nu toe het sterkste en rijdt zodoende in de rode leiderstrui. Hij lijkt in goede vorm te verkeren, al gaat er hier en daar nog weleens wat fout. Alberto Contador heeft zijn benen van weleer echter weer teruggevonden en zal gebrand zijn in zijn afscheidstour de maillot rojo naar zijn thuisstad Madrid te kunnen brengen. 

Ook met Esteban Chaves heeft Froome een tegenstander tegen wie je u zegt. De jonge Colombiaan heeft al meerdere keren bewezen dat hij tot de eliteklimmers behoort. Momenteel verkeert hij op de tweede plek overall, maar een plekje hoger is uiteraard altijd welkom. Ook Fabio Aru lijkt uitstekende benen te hebben en wil zijn achtste stek (net achter Jetse Bol) graag inruilen voor een paar plekjes hoger in de rangschikking.

Dat Nicholas Roche dergelijke etappes goed verteerd, blijkt wel uit zijn etappeoverwinning op de Alto del Monte da Groba, in 2013. Op een soortgelijk parcours pakte de toen 29-jarige zoon van Stephen de ritwinst. Maar anno nu is hij vier jaar ouder. Kan hij met de benen van 2017 zijn derde plek behouden, of zit er misschien meer in?

Andere favorieten voor deze achtste etappe: Vincenzo Nibali, Tejay van Garderen, David de la Cruz en Adam en Simon Yates.

Wieler Revue tipt Esteban Chaves voor de etappewinst.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag op onze Facebook-pagina of waag een gokje op Twitter!

Foto's: Cor Vos & Vuelta a España