Eindstreep: Marczynski wint, Contador toont ware aard in Vuelta

Het belangrijkste wielernieuws van de dag.

Eindstreep: Marczynski wint, Contador toont ware aard in Vuelta

Het belangrijkste wielernieuws van de dag komt weer bijeen in de Eindstreep.

Marczynski primus, Contador maakt oorlog in Vuelta

Tomasz Marczynski pakte de bloemen in de zesde etappe van de Vuelta a España. De Pool was de beste van een kopgroep van drie, terwijl in de achtergrond Chris Froome met succes een aanval van Alberto Contador verdedigde.

Een groep van 30 renners kwam voorop te liggen. Luis Léon Sánchez was op bijna 3'30" de best geplaatste renner in de kopgroep. Daarom hield Team Sky het gat klein, wat uitnodigde tot een aanval van Alberto Contador op de Puerto del Garbí. 

Wout Poels was sterk in dienst van rode trui Froome, maar moest in de slotkilometers van die klim toch lossen. Onder meer Esteban Chaves en Vincenzo Nibali moesten de rol lossen Tejay van Garderen viel bergop en nam Carlos Betancur mee, waarna enkel Froome nog in het wiel van Contador bleef hangen.

Op weg naar Sagunto kwam alles weer bijeen, behalve een koptrio bestaande uit Tomasz Marczynski, Enric Mas en Pawel Poljanski. De twee Polen en de Spanjaard gingen het uitvechten om de zege, Marczynski werd de winnaar.

Viviani wint ochtendrit Poitou-Charentes, Pedersen leider na tijdrit

Elia Viviani is op z'n zachtst gezegd in de winning mood. De Italiaan boekte zijn derde zege in een week tijd, dat deed Viviani in de ochtendrit van de Tour du Poitou-Charentes. De bijna 95 kilometer lange etappe van Vouillé naar Neuville-de-Poitou eindigde in een massasprint. De Italiaanse olympisch kampioen omnium van 2016 nam de maat van Nacer Bouhanni en Jempy Drucker.

De zege in de tijdrit was voor Mads Pedersen. De Deen van Trek-Segafredo was ruim sneller dan de concurrentie. Nummer twee Jonathan Castroviejo eindigde op bijna een halve minuut. 

Contador: 'Blijven strijden, ook al wordt het moeilijk'

Eindelijk! We zagen weer de Alberto Contador die we kennen. Hij maakte oorlog in de zesde rit van de Vuelta en enkele andere favorieten kraakten onder zijn aanvalswerk. 

Maar, zei Alberto zelf voorafgaand aan de zesde etappe, we moeten onszelf niet te vroeg rijk rekenen. "Ik voelde me al veel beter dan de eerste dagen, een beetje zoals voor de Vuelta", zei El Pistolerogisteren nadat hij als eerste van de klassementsrenners over de streep kwam op de klim even buiten Alcossebre.

"Maar het was een korte beklimming, geen lange zoals er in de tweede week volgen", voegde de drievoudig Vuelta-winnaar daaraan toe. "Dus we hoeven niet te euforisch te doen. We moeten niet te vroeg juichen."

Contador heeft er nog wel zin in tijdens zijn laatste koers. "Het is goed dat ik al wat hersteld ben, maar voor het klassement wordt het heel moeilijk. Het beste is dat we goed herstellen en dan erin knallen."

Froome: 'Sommige concurrenten minder dan ik had verwacht'

Chris Froome is niet van al zijn concurrenten in de Vuelta onder de indruk. Dat zei de Brit op de website van zijn ploeg. "Het verbaasde me dat Fabio Aru en Vincenzo Nibali tijd verloren, net als Romain Bardet", vertelde de viervoudig Tour-winnaar. "Aan de andere kant: Esteban Chaves is heel sterk en Alberto Contador is ook weer aan boord. Dat kan nog leuk worden", besloot Froome.

De Brit had nog een goed woordje over voor ploeggenoot Gianni Moscon. "In Andorra ging Gianni al flink tekeer en reed hij vanaf de eerste meters van de Alto de la Comella het peloton uit elkaar", blikt Froome terug op het werk van zijn Italiaanse meesterknecht. "En op de Ermita Santa Lucía deed hij precies hetzelfde. Mijn pet af voor hem, hij is nog maar 23 jaar en rijdt zijn eerste grote ronde op een indrukwekkende manier."

Foto: Cor Vos