Vuelta a España: Alexey Lutsenko klautert naar zege op Ermita de Santa Lucía

De vijfde rit van de Ronde van Spanje is voor de man van Astana.

Vuelta a España: Alexey Lutsenko klautert naar zege op Ermita de Santa Lucía
  • Astana Astana
  • Alexey Lutsenko Alexey Lutsenko

De vijfde etappe van de Vuelta a España is gewonnen door Alexey Lutsenko De Kazach van Astana zat mee in de vroege vlucht en was op de Ermita de Santa Lucía als eerste boven. Chris Froome behield de rode leiderstrui op de loodzware slothelling.

De omvangrijke vroege vlucht muiste er al vroeg vandoor. De namen? Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Ruben Fernandez (Movistar), Marc Soler (Movistar), Michael Schwarzmann (Bora - Hansgrohe), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Davide Villella (Cannondale - Drapac), Marco Haller (Katusha Alpecin), Matvey Mamykin (Katusha - Alpecin), Matej Mohoric (UAE Team Emirates), Alexey Lutsenko (Astana), Valerio Agnoli (Bahrain Merida), Jérémy Maison (FDJ), Merhawi Kudus (Dimension Data), Lluis Mas (Caja Rural - Seguros RGA), Hector Saez (Caja Rural - Seguros RGA), Michel Kreder (Aqua Blue Sport) en Jetse Bol (Manzana Postobon).

De twee Nederlanders en hun vluchtgezellen kregen een flinke voorgift van de grote meute, waar het Sky was die de hele dag het tempo aangaf. Davide Villella deed in de voorste groep goede zaken voor zijn bergtrui. Hij kwam op alle beklimmingen onderweg als eerste boven en verstevigde zijn leidende positie in het bergklassement. Jetse Bol reed als best geklasseerde renner in de kopgroep lange tijd virtueel in het rood.

Op de Alto de la Serratella, de voorlaatste beklimming van de dag, werd er veelvuldig aangevallen. Lluis Mas en Ruben Fernandez probeerden het om beurten, maar niemand raakte weg. Marco Haller lukte dat wel in de afdaling. De Oostenrijker kreeg Mohoric en Lutsenko mee. De Sloveen moest al snel afhaken, maar Haller en Lutsenko pakten maximaal een minuut op de anderen.

Op weg naar Alcossebre kozen Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Marc Soler (Movistar), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) en Merhawi Kudus (Dimension Data) het hazenpad. Aan de voet van de steile slotklim hadden Lutsenko en Haller nog dertig seconden op hun eerste achtervolgers; Gougeard en Kudus. Haller kon op de Ermita de Santa Lucía het tempo van Lutsenko niet volgen en even daarachter reed Kudus weg van Gougeard. Op de slotklim werd het een tweestrijd tussen de Eritreeër en de man uit Kazachstan. 

De proleet van Dimension Data probeerde uit alle macht nog de ritzege te grijpen, maar hij kon niet voorkomen dat Alexey Lutsenko zijn eerste rit in een grote ronde kon winnen. Movistar-renner Marc Soler werd de nummer drie van de dag op een goede minuut van de triomfator. Jetse Bol werd op twee minuten de beste Nederlander met de achtste plek.

In het peloton verrichtte Gianni Moscon op de slotklim het betere sloopwerk in dienst van kopman Chris Froome. Il Trattore trok hard door en dat had het gewenste resultaat. De rodetruidrager verdedigde zijn leidende positie met verve en zag de ene na de andere concurrent afhaken. Het was echter Alberto Contador die als eerste van de groep der favorieten over de streep kwam.

Enkel Froome, Michael Woods en Esteban Chaves konden de versnelling van de afscheidnemende Contador bijbenen. Onder meer Tejay Van Garderen, Wilco Kelderman, Adam Yates, Fabio Aru, Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin en consorten verloren kostbare seconden.

Foto: Cor Vos