Eindstreep: met vandaag Nibali, Froome, Kruijswijk, Slagter en Dowsett

Wat gebeurde er vandaag in de wielerwereld?

Eindstreep: met vandaag Nibali, Froome, Kruijswijk, Slagter en Dowsett

Met vandaag de eerste bergetappe op het programma moesten de klassementsmannen met de billen bloot. Maar dat het zo'n slagveld zou worden, lag niet in de lijn der verwachting. Lees alles terug in de Eindstreep. 

Vuelta: Nibali wint in extremis in Andorra, Froome nieuwe leider

In de eerste bergetappe van deze Vuelta a España lieten de klassementsmannen zich direct van voren zien. Vincenzo Nibali greep de etappe in extremis, terwijl Chris Froome met de leiderstrui aan de haal ging. 

Team Sky was dan ook heel de rit dominant aanwezig. De Britse formatie reed als bezetenen de slotklim op, waardoor iedereen direct in het defensief werd gedrukt. De Italiaan Gianni Moscon deed beestenwerk voor kopman Froome. 

Toen Moscon afgaf was het de beurt aan de kopman zelf. Met een verschroeiende demarrage liet hij vrijwel iedereen achter. Op één man na, want Esteban Chaves kon  ogenschijnlijk eenvoudig mee met de Tourwinnaar. In de afdaling kwam nog wel wat volk terug, maar Froome liet direct zien nog steeds in goede vorm te steken. 

Reacties

Steven Kruijswijk: 

Steven Kruijswijk kent nog geen heel gelukkige Vuelta a España. De kopman van LottoNL-Jumbo verloor in de ploegentijdrit al de nodige tijd en ook vandaag in Andorra kon de Brabander niet meer met de besten.

Dat Kruijswijk de groep met favorieten moest laten gaan, is niet heel gek, want hij is niet helemaal fit. Hij kampt met een verkoudheid. “Die kwam vlak voor het begin van de Vuelta al opzetten. Ik hoopte dat het zaterdag voorbij zou zijn. Dat het in mijn hoofd allemaal vastzit, helpt niet in zo’n etappe als vandaag.”

Kruijswijk voelde voor de rit dan ook al dat het zaak was de schade te beperken in de eerste bergetappe. “Ik voelde wel aankomen dat ik niet met de topfavorieten over de streep zou komen vandaag. Ik ben uiteindelijk zo hard mogelijk omhoog gereden, samen met Wilco Kelderman. Deze verkoudheid moet eruit waaien. Dan gaat de vorm weer terugkeren. Het is nu vervelend, maar etappes als vandaag bewijzen dat er veel mogelijk is in deze Vuelta. Ik blijf het proberen.”

Vincenzo Nibali:

Vincenzo Nibali boekte vandaag voor het eerst in zijn loopbaan een etappezege in de Ronde van Spanje. Dat had de Italiaan niet zien aankomen, want Nibali kon niet mee met de favorieten op de slotklim.

In de afdaling kon De Haai van Messina echter terugkomen tot aan de kop van de koers en met een uitgekiende demarrage liet hij zijn concurrenten vervolgens achter. “Het was een zware rit en op een gegeven moment zat ik er flink doorheen”, vertelde hij na afloop. “Gelukkig herstelde ik tijdig en kon ik de overwinning pakken. Dat is prachtig.”

De afgelopen dagen heeft de kopman van Bahrain-Merida zijn opgelopen achterstand in de ploegentijdrit al bijna tenietgedaan. Hij staat nog maar tien seconden achter leider Chris Froome. “Aan de overwinning wil ik nog niet denken, die is nog heel ver weg. Froome is een goede tegenstander. Bovendien steken er meer renners in goede vorm.”

Lawless zegeviert in Tour de l'Avenir

Chris Lawless heeft de vierde etappe in de Tour de l’Avenir op zijn naam geschreven. De Brit was in een lastige finale naar Saumur nipt de sterkste. Hij bleef de Italiaan Imero Cima en Kristoffer Halvorsen voor. 

Na sprintzeges van Fabio Jakobsen en Kristoffer Halvorsen moesten vandaag klassementsmannen bij de pinken zijn. In de finale stonden er namelijk twee pittige hellingen op het programma, heuveltjes met een gemiddeld stijgingspercentage van tien procent.

Een kopgroep van zeven renners zou zich afscheiden van het peloton. De twee langst overgebleven coureurs, de Duitser Georg Zimmermann en de Ier Daragh O'Mahony, werden pas in de absolute slotfase ingerekend door het peloton. Toch mocht een omvangrijke groep strijden om de zege, daarin wist Lawless nog weg te sprinten. Hij hield maar twee seconden over op het jagende peloton.

Dowsett volgende versterking voor Team Katusha Alpecin

Alex Dowsett is de volgende versterking voor Team Katusha Alpecin. De Britse hardrijder komt over van Movistar, waar hij vijf jaar voor uitkwam. Zijn grootste wapenfeit is een tijdritzege in de Giro d’Italia van 2015.

“Ik zal me blijven focussen op mijn tijdrit, maar ook andere wedstrijden en dan vooral de etappekoersen zijn belangrijk voor me”, legt hij uit op de site van zijn nieuwe ploeg. “Ik weet dat ik mijn kansen ga krijgen en ik ben er klaar voor om een goede helper te zijn. In mijn tijd bij Team Sky was ik een van de mannen die Mark Cavendish moest beschermen en hem naar de laatste kilometer moest loodsen.”

“Ik hoop nu hetzelfde te doen voor Marcel Kittel. Ik ben goed in positioneren in de sprint, maar ook in de aanloop naar beklimmingen. Team Katusha Alpecin zal zeker geen spijt krijgen van deze transfer. Het team heeft zich ontwikkeld de laatste jaren. Het is een eer voor me om daar deel van uit te maken. Ik zal het team zeker niet teleurstellen.”

Naast Dowsett versterkte de op een Zwitserse licentie rijdende ploeg al met Marcel Kittel, Ian Boswell, Matteo Fabbro en Nathan Haas.

Transfer Slagter naar Dimension Data bevestigd

Dimension Data heeft de transfer van Tom-Jelte Slagter naar het team bevestigd. De Groninger reed vier seizoenen voor Cannondale-Drapac. "Ik was toe aan een nieuwe uitdaging", laat Slagter weten op de site van zijn nieuwe ploeg. 

Slagter brak in 2013 door met de eindwinst in de Tour Down Under. Een jaar later volgde de bevestiging van zijn kwaliteiten. De explosieve Slagter zegevierde dat jaar in twee etappes in Parijs-Nice en reed naar een vijfde plaats in Luik-Bastenaken-Luik. "Ik heb vier geweldige jaren gehad bij Cannondale-Drapac, maar het was tijd voor een nieuwe uitdaging."

Die heeft hij gevonden bij het Zuid-Afrikaanse team, waar hij een belangrijke rol moet gaan spelen in de voorjaarsklassiekers. "Ik ben heel blij om me bij Dimension Data te voegen voor de komende jaren. Dimension Data heeft een geweldige visie. Het is het ideale team voor me om resultaten te boeken en me te ontwikkelen als renner."

Foto: Cor Vos