Vuelta a España vandaag: 1 | Ploegentijdrit Nîmes - Nîmes | 13,7 kilometer

De Ronde van Spanje begint met een ploegentijdrit. We bespreken het parkoers en de favorieten. ¡Vamos!

Vuelta a España vandaag: 1 | Ploegentijdrit Nîmes - Nîmes | 13,7 kilometer

Het gaat beginnen. Vandaag is de eerste rit van de 72e Vuelta a España. In het Franse Nîmes worden de eerste truien verdeeld. Op het programma staat een 13,7 kilometer lange ploegentijdrit. ¡Vamos! Of moeten we zeggen: 'On y va'?

Streek

Nîmes is al vele honderden jaren niet meer weg te denken van de wereldkaarten. Het startschot wordt gegeven aan het Maison Carrée, een van de best bewaarde Romeinse tempels in het gebied dat men het Romeinse Rijk noemde. Nîmes werd onder keizer Augustus een belangrijke plaats in dat rijk. Het maakt dat er vandaag de dag nog veel overblijfselen van die tijd te vinden zijn in de Zuid-Franse stad. 

De ploegentijdrit kunnen we ook omschrijven als een geschiedenisles op wielen. over een afstand van net geen veertien kilometer trekken de renners langs de meeste bezienswaardigheden. Uiteraard komt ook de beroemde arena van Nîmes voorbij. Sterker nog: de renners gaan er gewoon doorheen. Speciaal voor de Vuelta is er een plak asfalt in de arena neergelegd.

Dit amfitheater, geïnspireerd op het colosseum te Rome, is goed bewaard gebleven. In de tijd van 'brood en spelen' diende de arena vooral als plek waar gladiatoren het tegen elkaar opnamen. Tegenwoordig worden er stierengevechten gehouden. Maar ook heel wat bekende namen hebben hier al concerten en voorstellingen gegeven.

Parkoers

Het parkoers kunnen we omschrijven als 'technisch'. Het is draaien en keren in de straten van Nîmes. Toch zijn er ook wel enkele stukken waar het gas helemaal open kan worden gedraaid. Het startpodium staat op het Place de la Maison Carrée. Na goed anderhalve kilometer is de passage door de arena. Na een bezoekje aan Les Jardins de la Fontaine en de klim van de dag ligt de finish na 13,7 kilometer weer bij het amfitheater. De streep is getrokken voor het plaatselijke archeologische museum op de Rue de la République.

Over naar het hoogteprofiel dan.

Weinig verschillen, maar halverwege het parkoers worden toch de eerste bergpunten verdeeld. De Alto de Nîmes valt niet te vergelijken met de monstrueuze bergen die nog volgen. Desondanks is de klauterpartij in Nîmes nog een stuk moeilijker dan de 'klim' die in 2009 in het parkoers van de eerste etappe van de Vuelta zat.

Ook toen vertrok de Ronde van Spanje op vreemde bodem. In Drenthe, om precies te zijn. Een dag na de proloog op het TT-circuit in Assen moest het peloton een ronde door de provincie rijden. De klim van de dag was eens niet de VAM-berg, maar de Cota de Witteveen. Volgens het rondeboek ging de beklimming dertig meter de hoogte in, maar zelfs dat was enigszins overdreven.

Wat de Cota de Witteveen wel was? Een mooi eerbetoon aan de jaar eerder overleden Relus ter Beek, de Commissaris van de Koningin die zich sterk maakte voor de komst van de Spaanse etappekoers. Het was dan weliswaar geen echte klim, maar het bracht Tom Leezer aan het einde van de dag wel naar het erepodium. Hij won vanuit de kopgroep de bergsprint en mocht de toen nog rode klimmerstrui als eerste aantrekken.

Starttijden ploegentijdrit Nîmes

17.30 uur Manzana Postobon

17.34 uur Lotto - Soudal

17.38 uur Dimension Data

17.42 uur Cannondale - Drapac

17.46 uur Aqua Blue Sport

17.50 uur FDJ

17.54 uur Bora - Hansgrohe

17.58 uur Cofidis

18.02 uur UAE Team Emirates

18.06 uur Caja Rural - Seguros RGA

18.10 uur Team Sunweb

18.14 uur Katusha Alpecin

18.18 uur Astana

18.22 uur Quick-Step Floors

18.26 uur Bahrain Merida

18.30 uur Lotto NL - Jumbo

18.34 uur BMC

18.38 uur AG2R La Mondiale

18.42 uur ORICA - Scott

18.46 uur Movistar

18.50 uur Sky

18.54 uur Trek - Segafredo

Favorieten

Een van de grootste clichés uit de  wielersport luidt: je kan de koers in de eerste etappe nog niet winnen, maar je kunt 'm wel verliezen. Gezien de geringe lengte van het parkoers wordt er vermoedelijk niet met minuten gegooid vandaag. Desondanks is het voor de grote tenoren zaak om op de fiets te blijven zitten. En als je toch een paar tellen op je concurrenten kan pakken is dat mooi meegenomen.

Bij BMC rijden misschien niet de grootste favorieten voor het klassement, maar in de ploegentijdrit zijn ze al jaren een vaste waarde. Gezien hun selectie zal dat vandaag zeker niet anders zijn. Met Rohan Dennis als dirigent zou het heel goed kunnen dat één van de rood-zwarten van Jim Ochowicz er met de eerste leiderstrui vandoor gaat.

Zijn er kapers op de kust? Zeker. Quick-Step Floors bijvoorbeeld. Sinds de herinvoering van de ploegentijdrit op het wereldkampioenschap verdeelden BMC en Quick-Step de titels onder elkaar. Intussen staat het 3 - 2 voor de formatie van Patrick Lefevere. In de Vuelta zou Quick-Step Floors ook zeker naar de eerste zegebloemen kunnen rijden. Aan sterke mannen geen gebrek.

En wat te denken van Team Sky? Ook die ploeg heeft een reputatie in dit werk. De selectie liegt er trouwens ook niet om. Puccio, Knees, Moscon, Stannard; laat die hardrijders maar lekker boren. Dan komt de ploeg in ieder geval in de buurt van de overwinning. 

Wieler Revue tipt vandaag BMC als winnaar. 

Prijsvraag

Tijdens de Giro en de Tour organiseerden we elke dag een prijsvraag in samenwerking met CyclingLifestyle.nl. En dat doen we tijdens de Ronde van Spanje gewoon weer! De opgave is steeds heel simpel: voorspel de ritwinnaar.

Voor de ploegentijdrit maken we het echter eenmalig iets moeilijker. Denkt u te weten welke ploeg de rit wint en welke renner de eerste leiderstrui mag aantrekken? Reageer dan op het bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot!

Foto's: Cor Vos, Vuelta a España, Twitter Ville de Nîmes