Henderson hangt fiets aan de wilgen

Een van de beste lead-out mannen van het afgelopen decennium neemt afscheid.

Henderson hangt fiets aan de wilgen

De Nieuw-Zeelander Greg Henderson heeft op zijn eigen twitterkanaal bekendgemaakt dat hij stopt als professioneel wielrenner. Afgelopen seizoen kwam de snelle Henderson nog uit voor UnitedHealthCare. Zijn laatste overwinning boekte hij in de Ster ZLM Toer van 2014.

In 1996 kroonde de inmiddels veertigjarige Henderson zich al tot nationaal kampioen tijdrijden. Maar het duurde vrij lang voordat hij echt furore zou maken op de weg, want zijn focus lag in eerste instantie op de baan. Henderson was daarop erg succesvol, zo werd hij in 2004 wereldkampioen scratch. Op de verschillende Olympische Spelen waar Henderson aan deelnam, greep hij naast eremetaal. In Athene was hij dicht bij een medaille, maar strandde hij op de vierde plaats op de puntenkoers.

De weg riep, want nadat hij een tijdje in het Amerikaanse circuit had rondgereden, signeerde hij een verbintenis bij T-Mobile. Vervolgens reed Henderson ook nog voor Team Columbia, Team Sky en Lotto Soudal. Vooral bij de Belgische formatie kwam zijn specialisme aan de oppervlakte, want Henderson groeide uit tot een van de belangrijkste helpers van André Greipel in de massasprints. Dat Henderson niet alleen een helper was, bewijst zijn erelijst. Er prijken onder meer ritten in de Ronde van Spanje, Ronde van Catalonië en Parijs-Nice op.

Foto: Cor Vos