HomeNieuwsVuelta a España: Voorbeschouwing parkoers (deel 2)

Vuelta a España: Voorbeschouwing parkoers (deel 2)

Wieler Revue bespreekt het parkoers van de tweede week van de Vuelta a España. Van Hellín naar Sierra de la Pandera!

De derde grote ronde van het jaar nadert met rasse schreden. In de Vuelta wacht er zoals we gewend zijn een parkoers met vele hindernissen op de renners. Vandaag blikken we in onze parkoersvoorbeschouwing vooruit op de tweede week. Komende week praten we u bij over de rest van de route en natuurlijk de kanshebbers in de diverse klassementen.

Alles weten over de komende Vuelta? Lees het in onze Vuelta-special. Ga naar tijdschrift.land/product/wieler-revue-2017-terugblik-tour-de-france-vuelta om ‘m te bestellen of haal hem in de winkel!

Etappe 8: Hellín – Xorret de Catí | 199,5 km

De tweede week van de Vuelta start met een oude bekende. De Alto Xorret de Catí is waanzinnig steil en zal de klassementsmannen doen beven. Wout Poels zette hier in 2016 de kroon op zijn eindzege in de Ronde van Valencia.

Tussen de 16 en 22 procent gaat het lange tijd omhoog. Vluchters kunnen hier ook winnen, getuige de zege van Gustavo César Veloso in 2009. 

Etappe 9: Orihuela – Cumbre del Sol | 174 km

Een tweede steile pukkel op rij in de vorm van de aankomst op de Cumbre del Sol. En die herinneren we ons allemaal. De eerste keer dat de Vuelta hier aankwam was namelijk in 2015, ook in etappe 9. Ene Tom Dumoulin stak hier in de laatste meters Chris Froome voorbij voor de ritwinst.

Onderweg wordt de Alto de Puig Llorença, zoals de slotklim heet wanneer ze niet tot het vakantiepark wordt beklommen, al een keer aangedaan. De variatie aan percentages in de slotklim maakt het zo zwaar.

Etappe 10: Caravaca de la Cruz – Murcia, ElPozo | 164,8 km

We gaan op ziekenbezoek bij de beste Spaanse renner sinds Miguel Indurain: Alejandro Valverde. El Imbatido had graag zelf mee gereden in de Vuelta, want hij wilde er voor eindwinst gaan. De Spanjaard won eerder dit jaar de Ronde van zijn eigen Murcia met een solo van 70 kilometer. Hij vertrok toen op, jawel, de Collado Bermejo. 

Het eerbetoon aan Valverde volgt dus zonder dat hij zelf in koers is. Wellicht zal hij zijn gezicht wel tonen aan de streep, al is het maar om de jonge talenten van Movistar Team wat meer te motiveren.

Etappe 11: Lorca – Calar Alto | 187,5 kilometer

In de elfde rit volgt dan de eerste grote aankomst bergop, op het astronomische observatorium dat de naam Calar Alto draagt. En alsof dat nog niet genoeg is, voor de slotklim ligt de Alto de Velefique te wachten op het peloton. Meteen maar goed klimmen dus, dacht de organisatie.

De slotklim is minder zwaar dan de voorlaatste beklimming, dus we zijn benieuwd of hier al de nodige verschillen ontstaan.

Etappe 12: Motril – Antequera, Los Dólmenes | 160,1 kilometer

Etappe 12 is er eentje voor de VVV-kantoren. Is startplaats Motril een nietszeggend ‘gehuchtje’, aankomstlocatie Antequera is er eentje om in te lijsten. Te meer daar de aankomst aan de grotten van Los Dólmenes liggen.

Nou zal Antequera voldoende in beeld komen, maar als het Moorste kasteel met de overblijfselen van de stadsmuren niet worden aangekaart, is deze stad altijd daarvoor nog het bezoeken waard.

Etappe 13: Coín – Tomares | 198,4 km

Een vlakke rit in de tweede week van de Vuelta: het kan dus echt. Het is niet gelogen, maar allemaal waar. Is die organisatie nu helemaal gek geworden!? Meteen maar een lekkere lange etappe, met net geen 200 kilometer.

Wat volgens de Vuelta-organisatie echt niet kan in de tweede week, is een etappe zonder hindernissen. De belangrijkste hindernis ligt daarom maar in de laatste kilometers.

Etappe 14: Écija – Sierra de la Pandera | 175 kilometer

Week 2 eindigt zoals week 2 begon: klimmen geblazen! Op deze aankomst, die genaamd Sierra de la Pandera, is al genoeg historie geschreven. Vrijwel altijd was Alejandro Valverde hierbij betrokken. In 2003 pakte hij in de slotmeters na een razende achtervolging nog Felix Cardenas terug. Drie jaar later werd hij op deze klim definitief de vernieling in gereden door Alexander Vinokourov en wéér drie jaar later deelde de Spanjaard zelf de doodsteek uit aan Robert Gesink. Er gaat hier dus geschiedenis geschreven worden, maar niet door Valverde.

Meer lezen? Op tijdschrift.land/product/wieler-revue-2017-terugblik-tour-de-france-vuelta bestelt u heel eenvoudig onze Vuelta-special. Daarin spreken we trouwens ook met Steven Kruijswijk en Jetse Bol. Eveneens een aanrader: het prachtige verhaal van Edwin Winkels over José María Jimenez.

Foto’s: Vuelta a España, Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van Aert en media-aandacht: ‘Hij gaat er op een manier mee om waardoor het voor mij weinig energie kost’

In de podcast De Koers is van Ons van Het Nieuwsblad is Ard Bierens...

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Specialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

De Evade en Prevail zijn niet alleen onder beroepsrenners populair, ook in het amateurpeloton...

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Meer zoals dit

Van Aert en media-aandacht: ‘Hij gaat er op een manier mee om waardoor het voor mij weinig energie kost’

In de podcast De Koers is van Ons van Het Nieuwsblad is Ard Bierens...

Tour de France | Hoeveel verdien je met een etappezege, de eindzege en alle andere klassementen?

Gele trui Hoewel Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard het voor het geld niet...

Interessante Tour-weetjes! Aantal debutanten, nationaliteiten en renners die al eens wonnen in de Tour

Debutanten Tour de France 40 renners maken hun debuut komende Tour de France. Daaronder een...