Eindstreep: met vandaag Peter Sagan, Philippe Gilbert, maar bovenal Alberto Contador

De wielerdag van vandaag werd vooral gedomineerd door Alberto Contador.

Eindstreep: met vandaag Peter Sagan, Philippe Gilbert, maar bovenal Alberto Contador
  • Peter Sagan Peter Sagan
  • Philippe Gilbert Philippe Gilbert

In de Eindstreep vat Wieler Revue samen wat er vandaag is gebeurd in de wielerwereld. Vandaag waren er hoofdrollen voor Matteo Trentin, Philippe Gilbert, Peter Sagan, maar vooral voor Alberto Contador. 

Contador stopt na komende Ronde van Spanje

Alberto Contador zal na de komende Ronde van Spanje stoppen als professioneel wielrenner. Dat maakte de Spanjaard vandaag bekend.

Contador vertelt in een video op sociale media dat hij twee boodschappen heeft voor zijn fans. Eén dat hij deel zal nemen aan de Ronde van Spanje en de tweede dat het zijn laatste koers zal zijn als wielrenner. "Dat zeg ik met een blij gevoel, zonder droevig te zijn", vervolgt hij. 

"Het is een beslissing waar ik heel goed over heb nagedacht. Ik denk dat er geen betere manier is om te stoppen dan in de thuiskoers in mijn eigen land. Ik weet zeker dat het drie geweldige weken worden. "

Een van de absolute hoogtepunten voor Alberto Contador: de Tourwinst in 2009

Sagan zegeviert in eerste rit BinckBank Tour

Peter Sagan heeft de eerste etappe in de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. De wereldkampioen bleef Phil Bauhaus met miniem verschil voor. De derde plek ging naar Magnus Cort Nielsen, voor Dylan Groenewegen. 

De BinckBank Tour werd vandaag in gang geschoten met een etappe van Breda naar het Limburgse Venray. Aan de samenstelling van de kopgroep was te zien dat de kans groot was dat het zou uitdraaien op een massaspurt, zeker doordat er geen zuchtje wind stond. Een kwartet renners koos er voor om een aanvalspoging te ondernemen, namelijk Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij), Mark McNally (Wanty Groupe Gobert), Piet Allegaert (Sport Vlaanderen-Baloise) en Laurens De Vreese (Astana).

De gouden kilometer is een extra dimensie in de BinckBank Tour. In die kilometer kunnen renners tot drie keer toe 3, 2 en 1 bonificatieseconde(n) pakken. De kopgroep was daar echter niet in geïnteresseerd en liet de maximale negen seconden aan De Vreese. Strijden om de dagzege zat er voor het viertal niet in, want sprintersteams als Quick Step-Floors en Dimension Data hielden de vlucht van de dag binnen schootsafstand. Het peloton liet de kopgroep nog even spartelen op de lange rechte wegen, maar op drie kilometer van de meet zat hun vluchtpoging er toch op. 

Vervolgens was het woord aan de sprintersploegen. Trek-Segafredo en Lotto Soudal waren te vinden op de voorposten van het peloton, vooral de Belgische formatie legde een ongenadig hard tempo op. De ploeg was alleen zijn kopman kwijt, waardoor het zou uitlopen op een zeer chaotische sprint. Daarin was Sagan de sterkste, nipt voor Sunweb-renner Bauhaus. 

Transfernieuws: Trentin en Orica-Scott maken overeenkomst definitief

Het hing al een hele tijd in de lucht, maar het is dan eindelijk definitief. Matteo Trentin verdedigt de komende twee seizoenen de kleuren van Orica-Scott. De Italiaan is na Mikel Nieve en Cameron Meyer al de derde versterking voor het Australische team.

"Toen ik in contact kwam met het team was ik direct gefascineerd door het project en de rol die ze voor me zien weggelegd in de voorjaarsklassiekers", aldus de tweevoudig ritwinnaar in de Tour de France op de site van zijn nieuwe team. "Het waren zes geweldige jaren bij Quick Step-Floors, maar de komende twee jaar streef ik er naar om een nieuwe stap te zetten in de klassiekers, en ook in andere races."

Trentin zal zich voegen bij de mannen van Orica die goed moeten zijn in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Met hem zullen dat Matthew Hayman, Luke Durbridge en Alex Edmondson zijn. "Ik ken een paar jongens van Orica-Scott van het koersen bij de beloften in Italië, maar ik kijk er erg naar uit om iedereen beter te leren kennen en goed samen te werken als team zijnde." Wie volgend seizoen niet meer voor Orica rijdt is Magnus Court Nielsen. De jonge Deen vertrekt naar Astana.

Haas voor twee jaar naar Team Katusha Alpecin

Nathan Haas rijdt de volgende twee seizoenen voor Team Katusha Alpecin. De Australiër maakt de overstap van Dimension Data. Eerder kwam de heuvelspecialist uit voor Cannondale-Garmin.

“Ik ben erg blij om me te binden aan Team Katusha Alpecin. Ik heb veel topresultaten behaald, maar nu wil ik nog een stap zetten en koersen gaan winnen. De manier hoe Katusha Alpecin koerst, vol met passie en geen twijfel over de toewijding tot de leider, heeft altijd indruk op me gemaakt.”

Haas rijdt dit seizoen uitstekende resultaten bijeen. Zo werd hij onder meer vierde in de Tour Down Under, Amstel Gold Race en in de derde etappe van de Giro d’Italia. Het is dan ook niet gek dat de Zwitserse formatie Haas wilde contracteren. Ploegleider José Azevedo: “Hij brengt ons kracht in zowel de Ardennenklassiekers als rondes van één week. Hij is een interessante renner, aangezien hij heel allround is. Hij is sterk en ervaren in sprintfinales, maar hij is ook een optie om een sleutelrol te spelen in etappekoersen.”

Gilbert twee jaar langer bij Quick Step-Floors

Philippe Gilbert heeft zijn contract bij Quick Step-Floors verlengd. De voormalig-wereldkampioen zal twee jaar langer het tenue dragen van de Belgische formatie. Dit jaar is alvast uiterst succesvol voor hem, want hij won zowel de Ronde van Vlaanderen als de Amstel Gold Race.

Gilbert: “Het was mijn droom om mijn contract te verlengen en ik wist dat dit mogelijk zou zijn na het winnen van de Ronde en de Amstel. Ik ben superblij om nog twee jaar te rijden voor Quick Step-Floors. Ik ben er zeker van dat ik nog steeds grote koersen kan winnen en dat ik mijn kansen ga krijgen. Het zou een droom zijn om races als Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo te winnen met dit team.”

De ploeg van Patrick Lefevere begint na het verzekeren van de diensten van Gilbert, Bob Jungels, Fernando Gaviria en Julian Alaphilippe steeds meer vorm te krijgen. Lefevere: “We kenden Gilberts kwaliteiten toen we hem haalden. Ik denk niet dat dit contract als een verrassing komt. Hij is niet alleen een belangrijke aanwinst voor het team en een intelligente coureur die er constant staat, maar ook iemand waar de jonge renners van kunnen leren.”

Philippe Gilbert is uiterst succesvol bij Quick Step-Floors. Hier wint hij de Ronde van Vlaanderen

Foto: Cor Vos