Van der Poel verslaat beresterke Van der Hoorn in Dwars door het Hageland

Een prachtige finale in Dwars door het Hageland!

Van der Poel verslaat beresterke Van der Hoorn in Dwars door het Hageland

Mathieu van der Poel heeft Dwars door het Hageland aan zijn erelijst toegevoegd. In een spannende koers bleef hij de beresterke Roompot-renner Taco van der Hoorn voor. Wout Van Aert moest genoegen nemen met een derde plaats.

Dwars door het Hageland is een jonge koers, die vorig jaar zijn eerste editie kende. Toen won Niki Terpstra, maar dit jaar stonden er geen WorldTour-teams aan het vertrek in Vlaanderen. Wie er wel bij waren: Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. Logische, want Dwars door het Hageland loopt veelal over onverharde stroken. De koers wordt ook wel de Strade Bianche van België genoemd.

Een kopgroep met onder anderen Taco van der Hoorn, Mark McNally, Dries De Bondt, Oliver Pardini, Piet Allegaert en Florian Senechal zou zich vroeg in de koers afscheiden van het peloton. Ze bouwden een mooie voorsprong op, waardoor topfavoriet Van Aert zich genoodzaakt zag om zelf op pad te gaan. Hij kreeg Cofidis-renner Kenneth Vanbilsen met zich mee. De voorsprong slonk met rassenscheden en toen ook Van der Poel en Tim Merlier zich bij Van Aert voegde, leek de zege voor de koplopers een brug te ver. Op zo'n tien kilometer van de meet was de samensmelting een feit.

Na de laatste onverharde strook bleef er een vijftal over. Van der Hoorn, Pardini, Van der Poel, Van Aert en Dimitri Claeys. Zij mochten uitmaken wie als eerste zou bovenkomen op de slotklim. Van Aert nam de kop op de kasseienklim, maar Van der Poel kon hem volgen. Ook de verrassende Van der Hoorn zat nog in het wiel en de Nederlander nam brutaal de leiding net voor de laatste bocht. Hij leek heel dicht bij de zege, maar Van der Poel wist hem nog net te passeren.

Foto: Cor Vos